Pál László Tartalom Elõzõ Következõ

PÁL LÁSZLÓ ipari és kereskedelmi miniszter: Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Képviselõ Úr! Ön ugyan idõközben megváltoztatta a kérdését, de megpróbálok visszatérni arra is, amit föltett.

Mindenekelõtt igaza van abban, hogy Magyarországon a kormányban öt hivatal - öt minisztérium - foglalkozik lakásüggyel összefüggõ kérdésekkel; bár szeretném emlékeztetni arra, hogy ha egy kicsit visszalapoz a múltba, mindig is legalább öt foglalkozott ezekkel, volt, amikor még hatodik is volt - hiszen külön volt építésüggyel és városfejlesztéssel foglalkozó minisztérium.

A lakásügy szerteágazó probléma, nem elsõsorban építészeti vagy technológiai kérdés, hanem emellett gazdálkodási, szociális, pénzügyi kérdés - és sok minden más is. Az ön számára természetesen közismert az, hogy a megváltozott önkormányzati rendszerhez egészen más kormányzati viszony is szükséges. Az önkormányzatoknál van a lakásgazdálkodás súlyponti kérdése. Az összes állami hivatal emellett - mellékszereplõként - bizonyos jogszabályok megfogalmazásában játszik elsõsorban szerepet.

Természetesen a kormánynak is az a véleménye, hogy a jelenleg mûködõ struktúra nem optimális, ezért napirendre tûztük azt, hogy az év folyamán - sõt, az elsõ félév folyamán - a szervezet átalakításával kapcsolatos kérdéseket megtárgyaljuk. A Miniszterelnöki Hivatal államtitkára kapta azt a feladatot, hogy ezt a koordinációs kérdést készítse elõ a kormány számára, hogy áttekinthetõbb legyen a rendszer, és a jövõben jobban meg tudjuk fogalmazni azt, hogy ki is a felelõs, illetve ki az, akinek a jogszabályok kialakításában döntõ szerepet kell játszania.

Mindamellett hadd mondjam el, hogy azért nem teljesen veszett el a sok bába között a gyermek. Az elmúlt öt hónap folyamán négy alkalommal különbözõ kérdéseket tárgyalt a lakásgazdálkodással összefüggésben a kormány. Ha csak arra utalok, hogy az áfarendszer módosítása során új támogatási rendszer került elfogadásra itt a parlamentben, novemberben, akkor ön is tudhatja azt, hogy részben elõreléptünk a kormányprogramban leírt célok teljesítésében. Döntés van a bérlakás-felújítás finanszírozási rendszerének az átalakításáról, ezenkívül döntés van a panelszerû lakóházak felújítási technológiáinak az elterjesztésérõl. További kérdéseket is fog tárgyalni a kormány az elsõ félév során, és mondom, az év közepétõl kezdve egy új koordinációs rendszerben tudunk választ adni az önök kérdéseire.

Kérem, fogadja el a válaszomat. (Szórványos taps a bal oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage