Pancza István Tartalom Elõzõ Következõ

PANCZA ISTVÁN (FKGP): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Államtitkár Úr! Tisztelt Ház! Az elmúlt hetekben kirobbant földárverési botrány igencsak felkavarta a kedélyeket Szeged és környéke lakossága körében. Mi is történt tulajdonképpen? A Magyar Közlöny 1994. évi 24/2. számában a Csongrád Megyei Kárrendezési Hivatal árverési hirdetményt tett közzé. Ezen dokumentum szerint Nagymágocson - ez Szegedtõl körülbelül 60 kilométerre van - lehetett licitálni a szegedi 21 167/99. helyrajzi számú, 2 hektár, 4784 négyzetméternyi gyepre. Ez a terület Szegeden, a Kandó Kálmán utca és a közeli vasúti sínek közötti erdõsávot jelenti. Ezt a területet az ott lakók akarták kárpótlási jegyeikkel megvásárolni, mivel családi házaik portái így is nagyon kicsinyek.

A csúsztatás ott következett be, hogy az említett területnek helyrajzi száma nem 21 167 - ahogy az a Közlönyben megjelent -, hanem 22 167, és a mûvelési ág nem gyep, hanem erdõ. Így a kihirdetést követõen a környékbeli lakók nyugodtak voltak: nem az általuk kiszemelt terület kerül kalapács alá Nagymágocson.

Az említett terület árverése 1994. április 6-án, Nagymágocson annak rendje és módja szerint megtörtént - ott már a valódi, helyes helyrajzi számmal. 1995 januárjában, amikor a Kandó Kálmán utca mögött lévõ erdõt a földmérnökök mérni kezdték, akkor döbbent rá a negyvenkét család, hogy huncutul becsapták õket. De az igazi meglepetés még ezután következett! A mérnökök által levert kitûzõkarókra ráírt nevekbõl megtudták, hogy a területet a Csongrád Megyei Kárrendezési Hivatal vezetõi, valamint a megyei földhivatal vezetõi és hivatali dolgozói egymás között osztották szét 500 forint/aranykorona értékben.

(16.10)

Hatalmas a felháborodás egész Szegeden, de különösen a Kandó Kálmán utca körében. És, ami a történet csattanója: már meg is jelent az elsõ hirdetés a helyi újságban, amit az egyik "új tulajdonos" adott fel, miszerint a 400 négyszögöles belterületi telekért - amiért a licitáláson pár ezer forintot érõ kárpótlási jegyet adott - mindössze "potom" 2,4 millió forintot kér.

Az említett családok hiába fordultak a megyei kárrendezési hivatalhoz és a földhivatalhoz: ott durva elutasításra találtak.

A Reggeli Délvilág címû újságban megjelent egy újságcikk, és az újságírónõt veszélyesen megfenyegették.

Tisztelt Államtitkár Úr! A szegedi Kandó Kálmán utca lakosai, valamint a felháborodott közvélemény nevében kérem, hogy a nem mindennapi botrányt szíveskedjék kivizsgáltatni. Kérem szíves válaszát. (Taps a kisgazdapárt soraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage