Barkóczy Gellért Tartalom Elõzõ Következõ

BARKÓCZY GELLÉRT (FKGP): Elnök úr, köszönöm a szót. Tisztelt Képviselõtársaim! Tisztelt Államtitkár Úr! A mezõgazdaságból élõ - lehet magángazda vagy termelõszövetkezeti tag - bárhogy is próbál gazdaságosan, okosan gazdálkodni, nem tud, mert a nagy költségek és a mezõgazdasági termények alacsony ára miatt veszteséges vagy éppen a bekerülési költséget sem termeli ki - haszna abszolút semmi sincs. Sérelmezzük, hogy a forintleértékelést, az energiaár-emelést azonnal alkalmazzák: azoknál az áruknál, amiket a termelõknek meg kell venni - legyen az mûtrágya, növényvédõszer, üzemanyag, gép vagy gépalkatrész - elõfordul a 30-50 százalékos árnövekedés is, ami a mi terményeinknél legfeljebb csak 10 százalék.

Az újrakezdõ gazdák nem tudnak megerõsödni, sõt, a meglévõ termelõszövetkezetek is nehezen tudják fenntartani magukat, hogy ne legyenek veszteségesek - felélik a vagyonukat.

Kérem az államtitkár urat, hogy az ország húzóágazatát, a mezõgazdaságot vegyék már egyszer komolyan figyelembe, mert a parasztember, ha megtalálja a számítását, az dolgozik - ahogy mondani szokták - éjjel-nappal. Kérem az államtitkár urat, majd a miniszter urat, hogy tegyen már a kormánynak javaslatokat, hogy támogassák a mezõgazdaságot, támogassák a vetési támogatást - ne kétezer forint legyen, mert az olyan kevés, hanem kétezerrõl legalább háromezer forintra emeljék! A mezõgazdasági gépek által felhasznált üzemanyag árából töröljék már legalább a forgalmi adót!

Tisztelt Államtitkár Úr! Ön tudja - biztos, hogy tudja -, nincs arányban a búza ára és a mûtrágya vagy a pétisó ára. Amikor két és fél mázsa búzát kell adni egy mázsa pétisóért, hogyan jövünk ebbõl ki? Hogyha az MTZ-t teletankoljuk, hatezer forint kell egy tankolásért, ami egy napi munkával már ki is fogy belõle! Az alkatrészek áráról nem is beszélve: például egy ekevas ára négyezer forint.

Tisztelt Államtitkár Úr! Várom válaszát, hogy mit tud ezen segíteni a parasztság érdekében. Köszönöm szépen. (Taps a kisgazdapárt soraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage