Szabó Iván Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SZABÓ IVÁN (MDF): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Szekeres Imrének ahhoz az észrevételéhez szeretnék szólni, amelyik a parlamentben folyó vita hangnemére utalt, és amelybõl úgy tûnik, hogy szájkosarat szeretne rakni az ellenzék képviselõinek a szájára. (Felzúdulás a bal oldalon.)

Azt hiszem, abban egyetérthetünk, hogy a vitát a parlamentben kell lefolytatni. A Házszabály is ad bizonyos mozgásteret. A múlt alkalommal nem volt módom reflektálni - mert a Házszabály már nem adott erre lehetõséget - a miniszterelnöki zárszóban elhangzott néhány szóra. Örülök, hogy Szekeres Imre mostani felszólalása ezt lehetõvé teszi.

Igen, kétségtelen tény, hogy itt egy nagyon kemény gazdasági csomag került elõterjesztésre. Való igaz, hogy az ország nagyon nehéz helyzetben van. De hozzá kell tennem, hogy azért a nehéz helyzet kialakulásában - minden történelmi körülmény mellett, amely nemcsak négy, hanem negyven évre is visszavezet - hosszú távú strukturális problémák játszottak szerepet; s azt azonban nem lehet tagadni, hogy a mértéke - hogy most ilyen intézkedéseket kell hozni - azért az elmúlt nyolc hónap alatt alakult ki. (Derültség a bal oldalon. - Taps a jobb oldalon.)

A miniszterelnök úr azt mondta itt a hozzászólásomra, hogy tükörbe kellene nézni. (Közbeszólás a bal oldalról: Így van!) Belenézünk. De egy dolgot szeretném, ha a tisztelt Ház tudna - és ez nem hangerõ és stílus kérdése -: azért érdemes elgondolkozni azon, hogy az ország külsõ államadóssága 1994 második félévétõl, az új kormány felállásának kezdetétõl hat hónap alatt annyit nõtt év végéig, mint az Antall- és Boross-kormány négy éve alatt összesen! És ez okozza a bajok egy részét! (Taps a jobb oldalon.) Hozzá kell tennem, hogy a folyó fizetési mérlegnek az elõzõ évihez képest két és félszeres hiányra való növekedése is '94 második félévében jött létre.

Kérem, uraim, ezt a mértéket már az önök kormánya produkálta! Akkor nem lehet azt mondani, hogy errõl az oldalról ezt kritika ne érje, és demagógia az, amikor arról beszélünk, hogy tükörbe nézni nemcsak a régi kormánynak, hanem az újnak is eminens feladata. (Nagy taps a jobb oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage