Eörsi Mátyás Tartalom Elõzõ Következõ

DR. ERÖSI MÁTYÁS, a külügyi bizottság elnöke: Elnök Úr! Tisztelt Országgyûlés! Szabó Iván úgy fogalmazott, hogy a határokon túli magyarok csak utólag vették tudomásul a szerzõdést. Torgyán József azt mondta, hogy ne arra hagyatkozzunk, amit õk mondanak, hiszen meg vannak félemlítve. Németh Zsolt pedig azt mondta: a határon túli magyarok nem támogatják az alapszerzõdést. Ez három egymással ellentétes kijelentés volt - azt hiszem, ez könnyen belátható.

Mi a kormányprogram alapján és a kormány ígérete alapján azt tettük, amit megígértünk: konzultáltunk a határokon túli magyarok képviselõivel. Tegnapelõtt a külügyi bizottság ülést tartott, ahova meghívtuk mind a három szlovákiai magyar párt képviselõit. Ennek eredményeképpen a Magyar Polgári Párt képviselõi egyetértettek a kialakított szöveggel, azt mondták, hogy ennél többet nem lehet elérni. Kétségkívül kifejezték aggályukat a végrehajtás esélyeit illetõen, ezzel pedig mindenki egyetértett. Durai Miklós, az Együttélés Mozgalom elnöke, nem értett egyet az alapszerzõdéssel, és a Kereszténydemokrata Mozgalom alelnöke a kettõ között foglalt helyet.

Hadd tegyem ugyanakkor hozzá, hogy Durai Miklós úr, aki megismerkedett az alapszerzõdés szövegével, még február 27-én a Magyar Televíziónak úgy nyilatkozott: ez egy olyan tervezet - idézem - "s olyan tartalmú szöveg, amely még elfogadható számunkra; igaz, hogy el tudunk képzelni jobb szöveget is, de ez az a minimum, amely alá nem lehet menni."

A magyar kormány ezt vette figyelembe, nem ment a szöveg alá, egy-két részletkérdésben történt kompromisszum, amely a szöveg egészét és a szöveg érdemét nem érintette.

Úgy ítélem meg, hogy a magyar kormány azt a kötelezettségét, hogy a magyar szervezetek véleménye nélkül nem köt alapszerzõdést, teljesítette, és azt hiszem, hogy e tekintetben a kormány eljárását semmifajta kifogás nem érheti. Köszönöm szépen. (Taps a kormánykoalíció padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage