Szent-Iványi István Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SZENT-IVÁNYI ISTVÁN külügyminisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Egy dologban - csak egy dologban, de abban maradéktalanul - egyetértek Németh Zsolttal: a kiabálás, a handabandázás nem használ sem az ország tekintélyének, sem a parlament tekintélyének, egyikünknek sem. (Dr. Kávássy Sándor: Ez így van!) Nem érdemes errõl kiabálni, fontos dologról van szó. Pontosan kellene beszélnünk ezekrõl.

Ami az egyetértési jogot illeti: a kormány nem egyetértési jogot ígért, - a kormányprogramban kikereshetõ. Világossá tette azt, hogy figyelembe veszi álláspontja kialakítása során a kisebbségi pártok álláspontját. Eörsi Mátyás ismertette, hogy ez hogyan történt. Valóban 17 alkalommal konzultáltunk velük, és valóban az a helyzet, hogy ebben nem voltak egységesek: a Magyar Polgári Párt támogatta, a többi pártnak bizonyos fenntartásai voltak, de senki nem utasította el egyértelmûen az alapszerzõdést. Nem volt olyan pártvezetõ, aki hasonló hangot ütött volna meg, mint amit tisztelt képviselõtársaim az imént megütöttek. (Dr. Kövér László: Mert õk ott élnek, mi meg itt.)

Nagyon sok ponton lehetne pontosítani azt, amit Szabó Iván mondott el. Szinte minden pontja, sajnos, tárgyilag bizonytalan talajon áll. Engedje meg, hogy ezek közül néhányat pontosítsak. A fölsorolásból, a Párizsban megkötött szerzõdések fölsorolásából kimaradt egy: 1990 õszén Antall József miniszterelnök úr Párizsban aláírta a Párizsi Chartát. Ez is egy fontos szerzõdés volt, ezt is ott írtuk alá. Nem hiszem, hogy a hely szelleme miatt nem írhatta volna alá ezt. (Derültség, nagy taps a kormánykoalíció padsoraiban.)

Nem igaz az, hogy elõkészítetlenül kötöttük meg az alapszerzõdést, hiszen fél éven keresztül számos alkalommal az Országgyûlés külügyi bizottságában, annak albizottságában tárgyaltunk errõl, folyamatosan konzultáltunk. A kormány teljesítette azt a kötelezettségét, amely a parlamenttel szemben és a külügyi bizottsággal szemben fönnáll.

Ami pedig a monitoring mechanizmusokat illeti, ez a lehetõség az Európa Tanáccsal kapcsolatban automatikusan fönnáll, az alapszerzõdésünktõl függetlenül is. Szlovákia kötelezettséget vállalt az Európa Tanács 1201. határozatainak betartására. Már több alkalommal jártak is Szlovákiában monitoring - ellenõrzõ - csoportok, tehát erre a magyar félnek külön kitérnie nem kellett volna.

(15.50)

Ami a regionális szerzõdéseket illeti: külön pont hivatkozik arra, hogy mindkét fél támogatja ezeket. Jobb lenne tehát a tények mentén vitatkozni az alapszerzõdésrõl. (Közbekiáltások a bal oldalról: Így van!) Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage