Isépy Tamás Tartalom Elõzõ Következõ

DR. ISÉPY TAMÁS (KDNP): Tisztelt Országgyûlés! Tisztelt Képviselõtársaim! Valahogy úgy érzem, hogy a XX. század magyar történelme tegnap Párizsban egy újabb szomorú vasárnappal és egy csalóka illúzióval gazdagodott.

Az elsõ szomorú vasárnap 1944. március 19-e volt, amikor a német csizmák nyomása alatt az ország elvesztette a függetlenségét.

A másik szomorú vasárnap 1995. március 19-e, amikor - egy kényszerítõnek érzett határidõ nyomása alatt -, mintha egy kicsit elvesztettük volna a határon túli magyarság belénk vetett bizalmát.

A csalóka illúzió pedig azt jelenti: azt hisszük, naivan, hogy egy alapszerzõdés fel tudja oldani az ebben a térségben kialakult vitákat, és figyelmen kívül hagyjuk, hogy itt, a Kárpát-medencében az évszázadok alatt annyi történelmi félreértés és sérelem halmozódott fel, amit egy alapszerzõdéssel nem lehet feloldani.

Kétségtelenül az alapszerzõdésnek kell az elsõ lépésnek lennie a történelmi béke helyreállítása és a népek egymás mellett élésének biztosítása érdekében. De ha az elsõ lépést elvétjük, akkor az elvétett lépést csak rosszak követik.

A szerzõdést illetõen én önkritikusan belátom, hogy negyven éves ügyvédkedésem alatt biztosan sok rossz szerzõdést csináltam, olyat, amit kétféleképpen lehetett értelmezni, de - ne vegyék szerénytelenségnek - olyat nem, amit az aláírás pillanatában már húszféleképpen lehet értelmezni. Jelenleg pedig az a helyzet, hogy ezt már húszféleképpen értelmezik.

Elolvastam valamelyik újságban, hogy Rudolf Chmell, Csehszlovákia utolsó magyarországi, budapesti nagykövete azt mondta, az egész alapszerzõdés-ügyben pesszimista. Nem magyar értelemben pesszimista - mert állítólag Magyarországon a jól tájékozott optimista számít pesszimistának. Õ nem ilyen. Õ azt mondta, azért pesszimista, mert tudja, hogy Szlovákiában is milyen társadalmi vita, milyen ellenállás fogja övezni ennek a szerzõdésnek a megkötését. Ha tehát õ a helyi viszonylatban azt mondja, hogy ezt ellenérzés és vita fogja követni, akkor nyilvánvaló tévedés az a remény, hogy az alapszerzõdés az elsõ jó lépés lesz az áhított társadalmi együttélés, társadalmi béke, a népek együttélésének megteremtése érdekében.

Szekeres Imre képviselõtársam idézte az 1201-es ajánlás II. fejezet 3. cikkének 2. pontját. Érdekes módon nem idézte a III. fejezet 11. cikkét: "Azokon a területeken, ahol a nemzeti kisebbség tagjai többségben vannak, joguk van ahhoz, hogy megfelelõ helyhatósággal vagy autonóm önkormányzattal rendelkezzenek." Ez kétségtelenül utal az 1201-esnek a beemelésére.

A garanciarendszer... Kérem szépen, ami ebben a garanciarendszerben benne van, azt be lehet keretezni, blondelkeretben fel lehet tenni a falra. Én, mint kereszténydemokrata mondhatom, a szenteltvíz hatását nem éri el a garanciarendszer, holott egy kötelezettségeket vállaló, jogi kötelezettségeket szerzõdésbe beemelõ mondat csak akkor válik értékessé, ha annak a megfelelõ garanciarendszere megvan.

Tudom, hogy erre mi lesz a válasz a kétperces felszólalásokban: a szerzõdés tartalmazza azt, hogy az EBEÉ-nek, az EBESZ-nek és az Európa Tanácsnak a kötelezõ ellenõrzési rendszere... De egy ilyen érzékeny témában, mint a magyar-szlovák alapszerzõdés, nyilvánvalóan pontos megfogalmazást igényelt volna a garanciáknak az a rendszere, ami a szerzõdés aláírását követõ félórában már húszféle értelmezést nyer, és amirõl tudjuk, hogy a szlovák kormányprogrammal is ütközni látszik. Mi lesz az az ellenõrzési rendszer, amely valóban a hozzá fûzött célt valósítja meg, vagy pedig - ahogy mondtam - csak csalóka illúzió lesz.

Tisztelt Országgyûlés! Valahogy az a látszat, mintha erre az aláírásra egy 72 százalékos többség birtokában azért került sor teljes nyugalommal, mert ez az Országgyûlés ilyen többséggel nyilván meg fogja szavazni a megerõsítést. Bennem is megmaradt az a morzsányi bizalom, hogy azért ez az Országgyûlés nem szavazógép, és amikor ennek a szerzõdésnek a megerõsítésére sor kerül, akkor... (Az elnök ki- majd visszakapcsolja a felszólaló mikrofonját.)... nem a pártelkötelezettség lesz az irányadó, hanem a magyarság és a határon túli magyarság iránti elkötelezettség. Köszönöm. (Taps a jobb oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage