Németh Zsolt Tartalom Elõzõ Következõ

NÉMETH ZSOLT (Fidesz): Egyelõre a helyettese, elnök úr. (Közbeszólások, derültség.)

Tisztelt Ház! Jeszenszky Géza a külügyi bizottság ülésén azt mondta, õ abban bízik, hogy csak a jövõben fog kiderülni, hogy ez az alapszerzõdés jó vagy rossz. Én azzal is megelégednék, hogyha soha az életben nem derülne ki, hogy most egy rossz alapszerzõdést írt alá a külügyi kormányzat.

Ennek a vitának annyi értelme van, hogy számot vethetünk ennek a lépésnek a következményeivel. Úgy látjuk, hogy a belpolitika után a külpolitikában is leleplezte a kormány valóságos szándékait. Ez után a lépés után új idõszámítás veszi kezdetét a kormány és a polgári irányvonalat követõ ellenzéki pártok kapcsolatában. Ugyanis határozott figyelmeztetésünk ellenére a kormány megítélésünk szerint alárendelte a nemzeti érdeket vélt vagy valós külpolitikai céloknak. Így lett az úgynevezett szlovák-magyar történelmi megbékélésbõl kisstílû és hamiskás összekacsintás, a külpolitikai konszenzusból pedig az, aminek itt most a tanúi lehetünk.

A jövõre nézve nyilvánvaló: a kormány azért, hogy jó pontot szerezzen nyugaton, és végre vállon veregesse valaki, hajlandó veszélyeztetni az ország és a nemzet alapvetõ érdekeit. Ezzel kalkulálnunk kell az elkövetkezendõ években. Pedig meggyõzõdésem, hogy a Nyugat nem díjazza különösen az ilyen magatartást: pontosan ugyanúgy tudják, mint mi, önök, képviselõtársaim és a szlovákok, hogy mennyire õszintétlen, tartalmatlan és fedezet nélküli ez a kibékülõsdi.

Épp ezért nem meglepõ: semmi jele annak, hogy az alapszerzõdésért cserébe valami kézzelfogható ellenszolgáltatást kapna Magyarország. A kormány azzal hitegeti az országot, hogy az euroatlanti integráció feltétele az alapszerzõdés. Ez nincs így. Ilyet senki - akit komolyan lehet venni a nyugati hatalmak vezetõi közül - nem állított. Ezt legfeljebb Horn Gyula gondolja így.

A kormány vagy naiv, vagy felelõtlen - de egyesek szerint ennél is rosszabb a helyzet. Mert naiv, ha elhiszi magának, hogy euroatlanti integrációnknak sok köze van az alapszerzõdéshez; naiv akkor is, ha elhiszi Szlovákiának, hogy úgymond "hozomra" szóról szóra betartja majd az alapszerzõdést. Csak meg kell nézni a mai újságokat!

Tisztelt Szekeres Imre! Ön komolyan gondolja, hogy ezeket a nemzetközi dokumentumokat kötelezõ érvényû jogi szabályokká fogják Szlovákiában átalakítani? Ön elhiszi ezt az ígéretet? (Kiss Gábor: Milyen alapon kételkedne?) Megítélésünk szerint ez is azt erõsíti, hogy a kormány azt gondolja: az alapszerzõdés ugyanolyan papír, mint az egykori örök barátsági és megnemtámadási szerzõdések. Azok se voltak jók semmi másra, mint hogy nagy felhajtást lehetett csinálni körülöttük. (Zaj.) Hibás az a nézet azonban, hogy külpolitikai sikerekkel el lehet altatni a gazdasági és szociális gondokkal küszködõ lakosságot.

(16.00)

Ezt még sikerekkel sem lehet megtenni, nemhogy tragikus balfogásokkal - mert tragikus ez az alapszerzõdés, képviselõtársaim! Nem szolgálja Magyarország elemi gazdasági, környezetvédelmi, biztonsági érdekeit. Megkerüli Bõst, Mohit, a szlovákok által fékezett Kárpátok Eurorégió együttmûködést, a tényt, hogy Szlovákia a kormányprogram alapján paramilitáris katonai egységek felállítását tervezi alkotmányos ellenõrzés nélkül.

De a magyar állampolgárok érdekeihez hasonlóan az alapszerzõdés figyelmen kívül hagyja több mint 600 ezer szlovákiai magyar érdekét is. Üres lózungokon túl semmit nem ért el a magyar kormány! Pedig nincs egy magyar egyetemük az ott élõ magyar kisebbségeknek, sõt az alapiskolák elszlovákosítása is szerepel Meciar kormányprogramjában. Politikai szervezeteik nem értik, hogy mi van - erre a korábbiakban már utaltunk.

Félõ, hogy az alapszerzõdések nem euroatlanti integrációnkat és a térség stabilitását szolgálják, hanem éppen ellenkezõleg. Félõ, hogy most kezdõdik csak a görög-török viszony Magyarország viszonylatában, mint ahogy errõl is tanúskodik ez a mostani vita. (Kiss Gábor: Ez már elkezdõdött!) Félõ, hogy a kapcsolataink Szlovákiával nem lehûlnek, hanem fel fognak hevülni.

Meggyõzõdésünk az, hogy lett volna és még mindig van olyan út, amely a nemzetközi porondon elkerüli a nevetségessé válást... (Kiss Gábor: Elképesztõ!).., a magyar-szlovák kapcsolatok viszonylagos egyensúlyának felborulását, a szélsõséges erõk megerõsödését, a határon túli magyarság kétségbeesését. Ez az alapszerzõdés azonban nem ez az út!

Tisztelt Kormánypárti Képviselõk! Befejezésül: mi ezen az úton nem tartunk önökkel! Az alapszerzõdéssel és annak következményeivel nem tudunk semminemû közösséget vállalni. Köszönöm a figyelmüket. (Taps az ellenzéki pártok padsoraiból.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage