Gellért Kis Gábor Tartalom Elõzõ Következõ

DR. GELLÉRT KIS GÁBOR, az emberi jogi, kisebbségi és vallásügyi bizottság elnöke: Köszönöm a szót, elnök úr. Én nem tudom másképpen értelmezni Torgyán frakcióvezetõ úr iménti megszólalását, mint a március 14-én este elmondottak folytatását, amikor is arra szólította fel híveit, hogy söpörjék el ezt a kormányt. (Zaj a jobb oldalon.) Nyilván ez egy demokratikus párt és egy demokratikus párt elnökének felfogásával összefér.

Most már a lényegre térve. Ami itt elhangzott, számomra idõnként egy középhaladó történelemórára emlékeztetett, méghozzá oly módon, mintha az itt ülõ ellenzéki képviselõ urak valamiféle ókonzervatív iskolába jártak volna, akik számára a történelem csak egyféle tanulsággal szolgál... (Zaj, közbeszólások a jobb oldalon.).., és mint az imamalom, mindig ugyanazt ismétlik.

Nagyon sajnálom, hogy így van, mert úgy gondolom, ugyanabból a történelembõl más következtetésekre is lehet jutni. Jövõbe látók vagy vízionálók az urak, én nem tudom, hogy ez az alapszerzõdés hogyan valósul meg. Amit itt elõzetesen elmondtak róla, az természetesen a lehetõ legrosszabbat feltételezi, ahogy Németh Zsolt mondta: "kisstílû, hamiskás összekacsintásról van szó". Ha ez így volna, akkor nekem az elõzmények, az elõzõ vita alapján az a benyomásom, hogy az ellenzék pedig vagy cinikus, vagy pedig rosszhiszemû. (Zaj, közbeszólás a bal oldalról: Így van!)

Szabó Iván azt találta mondani, hogy fél, sok mindentõl fél, ami az alapszerzõdésben megfogalmazódik, vagy úgy véli, hogy megfogalmazódik. Ez a kormányzat nem félt, nem félt megkötni az alapszerzõdést, ehhez is kellett politikai bátorság; nyilván kockázata is van a dolognak. Ezt soha nem is tagadtuk, de meglépni ezt a lépést, úgy gondolom, igenis politikai és erkölcsi bátorságra vall.

Valamennyi párt itt ülõ képviselõi között van olyan, aki velem együtt az Európa Tanácsban jelen van. Tudják jól, hogy szövetségesek nélkül nem tudjuk a magunk szándékait elérni, ha nincsenek nemzetközi partnereink...(Az elnök kikapcsolja a képviselõ mikrofonját.)...befejezem a mondatot, elnök úr! Ha nincsenek nemzetközi partnereink, teljesen hiábavaló minden törekvés. (Zaj, közbeszólások: Nincsen hang!)

Végezetül és a legfontosabb: kollektív jogokról beszélünk. Ez a törvényhozás a saját kisebbségeire vonatkozóan egyetlen jogszabályt hozott, amelyben meg tudta fogalmazni a kollektív jogokat: ez az önkormányzatiság. Most tartunk itt, ezt kell Európával elfogadtatni és akkor majd sikerül a magyaroknak jobb létet biztosítani a határokon túl. (Zaj, közbeszólások a jobb oldalon: Errõl van szó!) Köszönöm. (Taps a bal oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage