Szili Katalin Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SZILI KATALIN környezetvédelmi minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen, elnök úr. Igazán sajnálnám, ha annak a kilenc ellenzéki képviselõnek az idejét igénybe vennénk, akik jelenleg a teremben tartózkodnak. Megköszönöm Homoki úr hozzászólását, mely a környezet védelmének egy egészen új megvilágításához segített hozzá, mert idõnként nem tudtam eldönteni, hogy az azonnali kérdések óráján ülök-e vagy a privatizációs törvény vitáján.

Szeretném még hozzátenni, tekintettel arra, hogy ön is katasztrófahelyzetrõl és irreverzibilis folyamatokról beszél, nagyon kérem arra önt - úgy, ahogy Rott úr tette -, hogy inkább segítsék ennek a törvénynek a megalkotását az alkotó módosító indítványaikkal, minthogy a visszavonását sürgessék. Nem tudom, ki vállalja ma azért a felelõsséget, hogy inkább megalkossunk ma egy törvényt, ami lehet, hogy nem éppen tökéletes - bár hozzáteszem, hogy jogászként tökéletes törvényrõl még nem hallottam -, vagy pedig segítsünk azon a helyzeten, ami a jelenlegi életviszonyoknak és tulajdonviszonyoknak megfelel.

Szeretném felhívni képviselõtársam figyelmét arra, hogy ez egy kerettörvény. Ön említette azt, hogy a közigazgatási államtitkárunk másfél éves idõintervallumot szabott. Nincs erre módunk. Ugyanis a törvény zárórendelkezése úgy szól, hogy 180 nap van a hatályosulásra, ezen belül valamennyi végrehajtási rendeletet, utasítást meg kell alkotnunk azért, hogy ez a törvény mûködni tudjon. Ez nekünk is elemi érdenünk, nemcsak a tisztelt Háznak.

Szeretném hozzátenni még azt is, hogy ez a 180 nap lehetõséget biztosít arra is - amivel gondolom, képviselõtársaim is egyetértenek -, hogy a gazdasági élet valamennyi szereplõjének felkészülési idõt kell biztosítani arra, hogy ez a törvény hatályosuljon.

Utolsó megjegyzésként viszont annyit szeretnék hozzátenni, nagyon sajnálom azt, hogyha ebben a Házban környezetvédelemrõl van szó, akkor csak és kizárólag a Szigetköz és a Balaton jut tisztelt képviselõtársaim eszébe.

Köszönöm, hogy meghallgattak. (Taps a bal oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage