Kökény Mihály Tartalom Elõzõ Következõ

DR. KÖKÉNY MIHÁLY népjóléti minisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Kedves Képviselõ Asszony! Nagyon jól tudjuk, hogy a létminimum egy viszonyítási mérce, egy olyan küszöbérték, amely nem feltétlenül csak biológiai minimumot jelent, annál lényegében több. Úgy szokták megfogalmazni, hogy a társadalmi szükséglet kielégítéséhez elegendõ összeg.

Szeretném nagyon röviden felhívni a figyelmet arra, hogy három tényezõ adja a létminimum- számítást: a táplálkozás, a lakhatással kapcsolatos költségek és az úgynevezett egyéb költségek. Ebbõl a táplálkozás esetében optimumot tükröz, és ennek alapja az Országos Táplálkozástudományi Intézet által összeállított optimális étrend. Emellett vannak minõségi problémák is ezekkel a számításokkal az eltitkolt jövedelem miatt.

Szeretném azt mondani, hogy 1994 decemberéig a KSH valóban közzétett, havonta publikált létminimum-adatokat, azonban technikai nehézségek miatt is, és azért is, mert a létminimum-számítási eredmények az európai gyakorlatban nem szerepelnek a konjunktúra-, tehát a havi gyakoriságú és kitüntetett publikációs kezelésû mutatók között, ezeket a jövõben ritkább idõközönként kívánja közzétenni, figyelembe véve az európai harmonizációs törekvéseket. (Zaj.)

Én azonban nem gondolom, hogy az adatok idõleges hiánya, hogy itt nincs havonta követés, ez jelentõs információveszteséget okoz, hiszen gyakorlatilag egyéb adatokból lehet következtetni arra, hogy ez pontosan hogy alakult, még akkor is, ha az elmondottak miatt a létminimum-számításokat pontosan a rászorultság mérésére nem lehet felhasználni. Köszönöm szépen. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage