Bokros Lajos Tartalom Elõzõ Következõ

DR. BOKROS LAJOS pénzügyminiszter: Jó a kérdés, képviselõ úr. (Derültség.) Kedves Képviselõk! Úgy gondolom, hogy erre a kérdésre igazi és végleges választ majd csak akkor lehet adni, amikor az államháztartási reform keretében tényleg végig fogjuk tudni gondolni, hogy milyen feladatot milyen szintû önkormányzat fog tudni finanszírozni. A jelenlegi körülmények között valóban az a helyzet, hogy olyan esetben, amikor egy önkormányzat egyébként veszteséges és ehhez támogatást akar igénybe venni, akkor valóban szükség van valamilyen kényszerítõ eszközre a tekintetben, hogy azt a támogatást, amit a központi költségvetésbõl ezek után igénybe fog venni, tényleg arra használja fel, amire kéri. Ilyen körülmények között szükség van arra, hogy azoktól a feladatoktól, amelyek nem tartoznak bele az alapellátásba - hogy úgy mondjam - ezt az önkormányzatot megszabadítsuk.

Teljesen jogos az a kérdés, hogy vajon a megyei önkormányzatnak ezen feladatok ellátására több lehetõsége van-e. A jelenlegi körülmények között azt gondoljuk, hogy általában a megyei önkormányzatnak sincs jobb lehetõsége. A támogatások rendkívüli elaprózottsága és a feladatok koncentrált megjelenése miatt a jelen helyzetben akkor, amikor valóban nagyon nagy mértékben takarékoskodni kell minden forinttal, azt gondoljuk, még mindig jobb, hogyha megyei szinten látják el ezeket a feladatokat, mintha nem tudnák ellátni gyakorlatilag semmilyen szinten, mert alsóbb szinten az önkormányzat veszteséges.

Úgy gondolom, hogy majd akkor lehet erre a kérdésre véglegesen, megnyugtatóan visszatérni, ha és amennyiben tényleg végig fogjuk gondolni, hogy milyen szintû feladatokat milyen szintû önkormányzatokhoz lehet telepíteni, és ezekhez a feladatokhoz majd egy új típusú önkormányzati finanszírozás keretében meg fogjuk adni a megfelelõ pénzeszközöket. Kérem szépen a válaszom elfogadását. (Taps a bal oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage