Fodor Sándor Tartalom Elõzõ Következõ

FODOR SÁNDOR (MSZP): Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Asszony! Az elmúlt hetekben a lapok többször hírt adtak róla, a rádióreklámokban is hallhattuk, hogy a Globex Holding Részvénytársaság szövetkezetet alakított annak az adókedvezménynek a kihasználására, mellyel a parlament a szövetkezeti tagok üzletrész-vásárlását kívánta ösztönözni. Közel vagyunk ennek az ösztönzõ törvénynek a megalkotásához, s ennek, valamint a szövetkezeti törvény módosítása vitája során eléggé közismertté vált a szövetkezeti átmeneti törvénnyel létrehozott szövetkezeti üzletrészek által okozott feszültség. A parlament ezen adókedvezmény lehetõségével is csillapítani kívánta ezeket a feszültségeket.

Mi, a mezõgazdaságban, a szövetkezetben érdekelt képviselõk szerény, de mégis fontos lépésnek tekintettük ezt a szövetkezeteket évek óta fojtogató számos probléma kezelésében, a szövetkezetek iránti figyelem támogatása jeleként értékeltük. Ezért is ért bennünket váratlanul és - szövetkezeti kollégáim nevében is mondhatom - megdöbbentõen a Globex általános befektetési szövetkezet által kínált, úgynevezett befektetési és nagyon is valós adó- visszaigénylési lehetõségrõl szóló hír.

Nem állítom, hogy a Holding, illetve az úgynevezett szövetkezet által kialakított konstrukció feltétlenül jogellenes, de akár jogszerû ez a konstrukció, akár nem, bizonyos, hogy azoknak a szövetkezeti elveknek a megcsúfolása, melyekre az ismertetõben hivatkozik. Hivatkozik például a szövetkezet demokratikus voltára, az egy tag egy szavazat elvére. A belépõ taggal errõl a jogáról mindjárt le is mondat, és a szövetkezet igazgatósága gyakorolja a tagsági jogokat.

Több fejlett országban az álszövetkezetek alapításának a kiszûrésére is törvény van. Én bízom abban, hogy ez a felvetés nem a fûnyíróelv alapján fog mûködni, és az egyébként a szövetkezeti üzletrészre kedvezõ konstrukció eltörlését jelenti.

Kérdezem tehát: jogszerû-e a joghézagok kihasználása? Köszönöm szépen. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage