Sasvári Szilárd Tartalom Elõzõ Következõ

SASVÁRI SZILÁRD (Fidesz): Köszönöm szépen. Tisztelt Miniszter Úr! Az ön programja szerint a jövõben a munkaadó fogja fizetni a táppénzt a betegség elsõ és huszonötödik napja között; az elsõ és az ötödik napja között csak fizetheti, tehát nincs kötelezve rá; az ötödik és a huszonötödik nap között kötelezõen kell fizetni a fizetés, a bér 70 százalékát.

Ha jól értem, akkor a vállalkozóknak, a munkaadóknak egyszerre kell fizetni a magas társadalombiztosítási járulékot, és egyszerre kell fizetni x ideig, huszonöt napig a táppénzt a dolgozóiknak. Tehát rövid idõ alatt kétszeres lett a megterhelés ebben a pillanatban. Zárójelben jegyezném meg, hogy az a munkavállaló, aki a munkaviszonyában érzékel valamilyen veszélyeztetettséget, magyarán fél attól, hogy elbocsátják, az valószínûleg nem veszi majd igénybe legalábbis a rövidebb idõtartamú táppénzt, de a hosszabbat még úgy sem.

Ehhez még hozzá kell tenni, hogy a társadalombiztosítási járulékban érintettek köre bõvül. Az 1975. évi II. törvény módosításával ebbe a körbe bevonja a törvény a természetbeni juttatásokat és a szerzõi jogdíjat is.

Tisztelt Miniszter Úr! A járulékbefizetés nem adó, hanem valamilyen fajta szolgáltatás jár érte. Az ön programja a szolgáltatások körébõl kiemel néhányat. És itt van a bizonytalanság számunkra, hogy nem tudjuk, mely kört emeli ki ebbõl, hiszen a sajtóban mindössze annyi jelent meg, hogy például a járóbeteg-ellátásért a jövõben fizetni kell.

Tisztázatlanok ezek az ügyek. Tisztázatlan, és jó lenne tisztázni, már csak azért is, mert a forintleértékelések miatt már bejelentették a gyógyszer- kereskedelemmel foglalkozó cégek, hogy árakat fognak emelni.

A költõi kérdés tehát lassan komollyá válik, és meg kell kérdezni azt, hogy biztosítás-e még a társadalombiztosítás. Illetve még egy kérdést engedjen meg a miniszter úr: mikor és mennyivel csökkentik a társadalombiztosítási járulékot, ha már errõl van szó, és van-e arról valamilyen hatásvizsgálat, hogy a társadalombiztosítás mûködése hogyan történik ebben az esetben. Köszönöm szépen. (Taps a jobb oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage