Földesi Zoltán Tartalom Elõzõ Következõ

FÖLDESI ZOLTÁN (MSZP): Tisztelt Elnök Asszony! Köszönöm a szót. Kedves Képviselõtársaim! Tisztelt Belügyminiszter Úr! A rendõrség munkájával, a közbiztonsággal kapcsolatosan, a rendõrség állományának élethelyzetével összefüggésben sok kérdés, interpelláció hangzott már el e Ház falai között és a közélet más fórumain is. Ez nem véletlen, hiszen valamennyiünk számára fontos, hogy a rendõrség állománya milyen körülmények között végzi a munkáját.

Az ország gazdasági helyzete is ismert azonban, a költségvetés ezért rendkívül szerény mozgásteret enged a kormány, a parlament számára e terület finanszírozására. Azért is fontos ez a terület, mert a közvélemény hangulata, biztonságérzete, a rendõri munkával szembeni bizalma, a bûnüldözés hatékonysága nagyon fontos kérdés. Ismert, hogy nõtt a bûnelkövetések száma, elsõsorban a gazdasági, a vagyon elleni és az élet elleni bûncselekmények száma. Fõleg az idõs emberek, az egyedül élõk, a vidéken, tanyás térségekben élõk érzik magukat kiszolgáltatottnak, hisz' szilárd útburkolat hiánya miatt bizonyos esetekben valóban kiszolgáltatottak a bûnözõkkel szemben.

Tudjuk azonban, hogy nõtt a felderített, ismertté vált bûnelkövetések száma. Ez köszönhetõ a rendõrség jobb technikai ellátásának, annak, hogy nyugati típusú gépkocsik kerültek bevezetésre. Természetes ez, hiszen a bûnözéssel szemben nem lehetne más módon felvenni a versenyt. És nyilván köszönhetõ ez az állomány áldozatkész munkájának is.

Az ország útjai azonban sok helyen rendkívül gyenge minõségûek, fõleg vidéken, kistelepüléseken, tanyás térségben jelent gondot a jó minõségû utak hiányában a kiváló, gyors autók hatástalansága, használhatatlansága. Ezért az ott élõk nyugtalanabbak, a bûnözõk szabadon garázdálkodhatnak, és sajnos régiónkban is az elmúlt idõszakban több nagyon súlyos bûncselekmény elõfordult emiatt.

Gondolva tehát az elõbb említett tényezõkre, az ilyen helyen lakó állampolgárok nevében kérdezem, mi indokolja, hogy a magyar rendõrség a gyenge minõségû közutakon Opel, Volkswagen, Ford típusú személygépkocsit használ teherbíróbb és ezért hatékonyabb jármûvek helyett. Köszönöm szépen.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage