Bokros Lajos Tartalom Elõzõ Következõ

DR. BOKROS LAJOS pénzügyminiszter: Kedves Elnök Asszony! Tisztelt Képviselõ Úr! A Határõrség, illetve a pénzügyõrség által végzett szolgáltatások díját a 41/1990. számú BM-utasítás, illetve a vámjog részletes szabályainak megállapításáról és a vámeljárás szabályairól szóló 39/1976. PM-KkM. együttes miniszteri rendelet szabályozza.

A Határõrség vonatkozásában a hivatkozott utasítás úgy rendelkezik, hogy a szolgáltatást kérõvel szerzõdést kell kötni és a térítendõ összeget a két fél kölcsönös megállapodása alapján kell megállapítani.

A Határõrség az egy hivatásos állományú személy nem rendszeres személyi juttatásainak egy órára esõ költsége alapján 500 forint/fõ/óra összeget szokott alkalmazni. A Vám- és Pénzügyõrség esetében a hivatkozott rendelet minimális költségtérítést határoz meg 500 forint/fõ/óra összegben.

Tekintettel azonban arra, hogy 1976 óta elég jelentõs infláció volt, 1994. november 1-jei hatállyal a Vám- és Pénzügyõrség Országos Parancsnoksága újraszabályozta a költségtérítés mértékét: munkanapon, hivatalos idõn belül 1000 forint/fõ/óra, munkanapon, hivatalos idõn kívül 1500 forint/fõ/óra, munkaszüneti napokon 2000 forint/fõ/óra díjat határozott meg. Természetesen ez a díj nem csupán az érintett pénzügyõrök munkabérét tartalmazza, hanem az összes kapcsolódó költséget is. Tehát arra a közbevetett kérdésre válaszolva, hogy ebbõl mennyi jut a szóban forgó tisztviselõk zsebébe: nagyon kevés.

Ipolydamásd esetében a Vám- és Pénzügyõrség helyi parancsnoksága és a községi önkormányzat között 1992-ben született helyi megállapodás, amely az ideiglenes határnyitás esetében 500 forint/fõ/óra díjat állapított meg.

A Vám- és Pénzügyõrség Országos Parancsnokságának utasítását ezután módosították, és így ezt a megállapodást is módosítani kellett volna - amelyre sajnos nem került sor, ezt az illetékes parancsnok elmulasztotta. Ennek következtében igaza van képviselõ úrnak, amikor azt mondja, hogy az önkormányzat joggal számított az 500 forint/fõ/órás díjra.

Ugyanakkor sajnálatosan ...

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage