Surányi György Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SURÁNYI GYÖRGY, a Magyar Nemzeti Bank elnöke: Tisztelt Ház! Tisztelt Elnök Úr! Tulajdonképpen megilletõdve vagyok itt, és elsõ alkalommal szerettem volna szakmai kérdésekrõl beszélni a tisztelt Ház elõtt. Erre most nincs módom.

A lényegre térek. Egy kazettát szeretnék mutatni... (Felmutat egy magnetofon-kazettát), amelynek tartalma "szûk körben", a rádió nyilvánossága elõtt 1995. február 14-én hangzott el. Idézném azt, amit akkor mondtam. Elnézést az udvariatlanságért, klasszikusokat szoktak idézni, én most magamat vagyok kénytelen. "A Magyar Hitelbanknak soha nem voltam vezérigazgatója, a Magyar Hitelbanknak alkalmazottja sem voltam. Ezzel szemben 1988 közepétõl másfél éven keresztül a Magyar Hitelbank igazgatótanácsának tagja voltam, mint a magyar állam képviselõje."

Úgy gondolom, ez elég egyértelmû, és bizonyítja azt, hogy soha sehol, senki elõtt nem tagadtam, hogy a Magyar Hitelbank igazgatóságának tagja voltam.

Ami az elnök úrnak azt a megjegyzését illeti, hogy ez még súlyosabb, szeretném elnök urat tájékoztatni arról, hogy az adott banknak a vezérigazgatója mindig automatikusan az igazgatótanácsnak is tagja. Tehát ilyen értelemben a megítélésem nem súlyosabb, mint enélkül lenne. (Derültség az SZDSZ padsoraiban.)

1988-89-90-ben, amikor a Magyar Hitelbank igazgatóságának tagja lettem, az 1988. májusi közgyûlés után, a banknak auditált mérlege volt. A mérleg nyereséget mutatott ki. Azt gondolom, ha a hites könyvvizsgáló ezt a mérleget aláírta, elfogadta, és a felügyelõbizottság, amely a prudens mûködésért felelõs, ugyancsak elfogadta, akkor nekem nem volt okom, nem volt módom arra, hogy ezt ne fogadjam el, és kétségeim legyenek valódiságát illetõen.

Ami a Magyar Hitelbank veszteségeit illeti, egy mondatot szeretnék csak mondani. Ez 1992 végére alakult ki, akkor került felszínre. Akkor már nagyon régen, több mint két éve távol voltam a Magyar Hitelbanktól, úgyhogy nem volt módom károkat okozni.

Köszönöm. (Nagy taps középen és a bal oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage