Torgyán József Tartalom Elõzõ Következõ

DR. TORGYÁN JÓZSEF (FKGP): Köszönöm a szót. Igen tisztelt Elnöknõ! Igen tisztelt Képviselõtársaim! Valamilyen más jogi formulát kell kitalálni a Nemzeti Bankkal kapcsolatos kérdések feltételére, mert az elnök úr válaszára nekem nincs viszonválasz-lehetõségem, és ennek következtében nem tudom a lényeges tényeket felsorolni. Emiatt majd kénytelenek leszek újabb kérdéseket feltenni. (Derültség.) Talán ezt elkerülendõ, most megkérdezném igen tisztelt elnök urat, ha egyszer úgy gondolja, hogy a Magyar Hitelbanknak nem volt alapítója, arra, gondolom, hogy szakmailag mindenképpen valamennyiünk számára megnyugtató választ tud adni, hogy nyitómérleg nélkül hoztak-e már létre a földkerekségen bárhol bankot, mert úgy tudom, hogy ez egyedül a Magyar Hitelbank esetében történt.

(15.30)

Nem tudom, hogy egy könyvszakértõi véleményt ismerünk-e. Én egy Arthur Anderson nevû könyvvizsgáló cég jelentését ismerem, amely azt állapította meg, hogy a hitelbanknak nem plusz-, hanem mínusztõkéje van, ami bank esetében nem feltétlenül kívánatos.

A legnagyobb gond ezzel kapcsolatban ott van: mivel nem volt nyitómérleg, emiatt lehetett a Magyar Hitelbanknak usque 72-75 milliárd forintos hiányát vagy öt éven keresztül eltüntetni, s ahogy elnök úr is hivatkozott rá, plusszal zárult a mérleg. Ez a valóságban úgy értendõ, ha lett volna nyitómérleg, akkor mínusszal zárult volna.

Elnök úr, tud-e ezzel kapcsolatban az Országgyûlésnek felvilágosítást adni.

Köszönöm megtisztelõ figyelmüket. (Taps a kisgazdák padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage