Takács Péter Tartalom Elõzõ Következõ

DR. TAKÁCS PÉTER (MDF): Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Miniszter Úr! A letûnt február hónapban a sajtó nyilvánossága elõtt miniszter úr a magyar gazdaságtörténet legmagasabb krumpliárát országos méretû kereskedelmi spekulációval hozta összefüggésbe. Határozottan elzárkózott azonban attól, hogy a spekulánsokat megnevezze.

Nem szándékozom most a szerteágazó szakmai vélemények ismertetésébe bocsátkozni, de ha valóban igaza van miniszter úrnak, akkor a földmûvelésügyi kormányzat akaratlanul is a spekulánsok kezére játszott. Már a termés betakarításakor tapasztalható volt, hogy a kereskedõk a krumplit azonnali készpénzfizetéssel a '93-as ár kétszereséért vásárolták. Érkeztek Európából is, a világból is a hírek a szárazság és a vírus okozta gyengébb burgonyatermésrõl. Ennek eredményeként 1994 novemberétõl kúsztak fölfelé a krumpliárak. A várható hiány már elõre látható volt. Ennek ellenére miniszter úr akaratlanul vagy a túltengõ szakértelem okán, avagy éppen a spekulánsok ösztönzésére 1995. január 1-jétõl 10 százalékról 50,7 százalékra javasolta emelni a krumpli behozatali vámját. Az addig 40-50 forintos krumpliár azonnal felugrott 80-90 forintra, s máig ennyiért kínálják a piacon ezt a Mária Terézia óta a Kárpát-medencében népeledelnek számító terméket.

A kormányzat erre engedélyt adott majdnem 30 ezer tonna krumpli kedvezményes behozatalára. Nyilvánvaló azonban, hogy ez csepp a tengerben, letörni nem fogja a krumpliárat, legfeljebb újabb spekulációs haszon megszerzését szolgálja.

Kérdezem tehát miniszter úrtól: a szakértõk, a nemzetközi statisztikai adatok elõrejelzésének tudatában mi indokolta a krumpli behozatali vámjának drasztikus emelését 1995 januárjától?

Ha valóban országos spekuláció okozta az áremelkedést, mit tett a miniszter úr a spekulánsok megfékezésére?

Milyen hatékony lépéseket tett és tesz a kormány, hogy a krumpli ára végre harmóniába kerüljön a termelõi és kereskedõi tisztes haszonnal, a magyarországi lakosság 90-95 százalékának jövedelmi viszonyaival?

Mikor szándékozik miniszter úr megnevezni a spekulánsokat, s milyen lépéseket tett eddig a tisztességtelen haszonszerzés megakadályozására?

Várom miniszter úr válaszát. (Taps az ellenzék padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage