Lakos László Tartalom Elõzõ Következõ

DR. LAKOS LÁSZLÓ földmûvelésügyi miniszter: Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Országgyûlés! Tisztelt Képviselõtársam! A kormány döntése alapján a GATT-megállapodás hatálybalépésével összefüggõ importliberalzáció miatt került sor - sok más termék mellett - a burgonya vámtételének 1995. január 1-jétõl történõ megváltoztatására, döntõen a hazai termelõk hosszabb távú és már régóta sürgetett védelme érdekében.

A burgonytermeléssel kapcsolatban természetesen nincsenek minden termelõre kiterjedõ adataink, mégis azt mondhatom, hogy a tavalyi burgonyatermés elsõsorban az aszályos idõjárás, valamint a különféle károsítók miatti hozamkiesés és az ezt követõ minõségromlás következtében volt alacsonyabb, mint az elõzõ évben.

A hazai piaci viszonyokat is lényegesen érintette, hogy sajnálatos módon ez a hozamkiesés egész Európában is jelentõs mértékû volt, és természetesen az árak ezt követték.

A gondokat mi idõben észleltük, és az alábbi intézkedéseket tettük: Az 1994. évi termésbõl származó étkezési burgonya exportjához tavaly õsszel nem járultunk hozzá, de már tavaly õsszel lehetõvé tettük mintegy 50 ezer tonna étkezési burgonya importját, nem éltek vele a kereskedõk.

1995-ben az ön által is említett mennyiségekre kedvezményes vámtételû behozatalt engedélyeztünk, a szabadkereskedelmi megállapodás keretében további 14 ezer tonnára lesz lehetõség, és az idei termelési biztonság növelése érdekében mintegy 22 ezer tonna vetõgumó importálható vámkedvezménnyel.

(15.40)

Ezen túl is megígérhetem - az érdekelt tárcák nevében is -, hogy amennyiben az elmúlt hetekben kiadott kedvezményezett vámkontingensek elégtelennek bizonyulnak tisztességes árak kialakítására, úgy további kedvezményeket fogunk életbe léptetni. Ezen intézkedések hatására a burgonya piaci ára március elejére csökkent. Ennyit a szakértelemrõl.

A spekulációval kapcsolatban úgy érzem, tisztelt képviselõtársam elõbbre van egy brosúrával, mint kellene. (Derültség a bal oldalon.) Az ön értelmezése megtalálható az Akadémia Kiadó 1972-es kiadású Magyar Értelmezõ Kisszótárban, amely úgy szól, hogy "spekulál: elmélkedik, bizonytalankodik, másképpen az árak alakulását kihasználó nyerészkedés vagy üzérkedés".

Az ön által is idézett riportban én inkább a Révai Nagylexikon 1925-ös kiadása szerint értékelném a spekulációt, ami így szól: "A spekuláció a kereskedõnek az a tervezgetése és számítgatása, amelynek segítségével a szakmájába vágó ügyletek esélyeit iparkodik kideríteni". Tehát egyáltalán nem pejoratív. Kérem válaszom elfogadását. (Taps a bal oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage