Gyuricza Béla Tartalom Elõzõ Következõ

DR. GYURICZA BÉLA (Fidesz): Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Képviselõtársaim! Tisztelt Államtitkár Úr! A napokban a belföldi és a világsajtóban elmarasztaló cikkek sora jelent meg felsõ katonai vezetõink gondolkodásmódját, vezetési stílusát és hadseregünk potenciális képességeit érintõen.

Megítélésem szerint ezek a sok esetben pejoratív vélemények az utóbbi idõben azért is erõsödtek fel, mert nehezen halad a jogállamiságnak megfelelõ normák, vezetési módszerek bevezetése a fegyveres erõk mûködési területén. Kirívó példa erre az 1993. június 13-án elfogadott LXXX-as felsõoktatási törvény hatálybalépésével kapcsolatos késlekedés a katonai felsõoktatási intézmények irányításában, vezetésében és mûködésében.

A múlt héten a mûvelõdési és közoktatási miniszter úr egy kérdésre a következõket válaszolta: a szûkös anyagi lehetõségek és a kétségkívül meglévõ problémák ellenére is a hazai felsõoktatási rendszer megújítása a megvalósulás stádiumában van. Sajnos nem így van ez a katonai felsõoktatási intézmények esetében. Több mint másfél évvel a felsõoktatási törvény elfogadása után az e törvény hatálya alá tartozó katonai felsõoktatási intézetek felett az elöljárói jogkört a Magyar Honvédség vezetése változatlanul ugyanúgy gyakorolja, mint azt a törvény megjelenése elõtt tette. Ez a helyzet véleményem szerint azért alakulhatott ki, mert a tárca vezetése nem nyújtotta be az elõírt törvényjavaslatot, nem adta ki szabályozó rendeleteit, és nem hatálytalanította a törvénybe ütközõ, alacsonyabb szintû jogszabályokat.

Mint ismeretes, a felsõoktatási törvény szerint 1998. június 30-áig akkreditálni kell minden egyetemet. A katonai egyetem akkreditálása forog most veszélyben, amennyiben a felsõoktatási törvény normáinak, követelményeinek bevezetése tovább késlekedik. A tisztképzés kirekesztése az egységes magyar felsõoktatási rendszerbõl jelentõs presztízsveszteséget jelent a tisztiállomány számára, ami végsõ soron fontos honvédelmi érdek sérüléséhez is vezet. Nem beszélve arról, hogy a minõségi változás végrehajtása - nyugodtan mondhatom - kulcskérdés az euro-atlanti integráció végrehajtásához is.

Mindezek figyelembevételével tisztelettel kérdezem az államtitkár urat:

Mi akadályozta meg a tárcát abban, hogy a törvény 115. §-ában elõírt közvetlen felügyeletet gyakorolja a katonai felsõoktatási intézmények felett?

Mi akadályozta meg ugyancsak a tárcát, hogy az általam említett paragrafus b) pontjában érintett intézményi vezetõk kinevezésének, valamint a hallgatók jogállásának törvénytervezetét benyújtsa a parlamentnek?

S ugyanennek kapcsán mi akadályozta meg a tárca vezetését abban, hogy megszülessenek azok az intézkedések, amelyeket miniszteri rendeletben kellett volna szabályozni?

Nagy tisztelettel várom államtitkár úr válaszát. Köszönöm szépen. (Taps a jobb oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage