Bokros Lajos Tartalom Elõzõ Következõ

DR. BOKROS LAJOS pénzügyminiszter: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyûlés! A magyar gazdaság átalakítása egyrészt igényelte, másrészt felgyorsította a számvitel korszerûsítésének folyamatát. Az Európai Közösség irányelveit, a nemzetközi számviteli szabványokat figyelembe vevõ számviteli törvény '92. január 1-jével lépett hatályba, rendelkezéseit az '94. január 1- jétõl érvényes módosítások a változó gazdaság követelményeihez igazították.

A piacgazdaság követelményeit kielégítõ információkat akkor tartalmaz a számviteli adatokon alapuló beszámoló, ha abban a gazdaságban bekövetkezett jelentõsebb változások is idõrõl idõre tükrözõdnek. Ehhez bizonyos esetekben a törvényi szabályozáson is változtatni kell, illetõleg ki kell egészíteni a korábban még nem szabályozott témakörökkel.

Ezért került a tisztelt Ház elé a számviteli törvényt módosítani szándékozó jelen törvényjavaslat. A javasolt törvénymódosítás két témakört szabályoz. Az egyik a piaci érték és a könyv szerinti érték eltéréseibõl adódó különbözetek rendezése, a másik a már bejegyzett társaságoknál a forintban vezetett nyilvántartásról a devizában vezetettre való áttérés és ezzel a fordított irányú áttérés lehetõsége is.

Az eszközök piaci értékének és könyv szerinti értékének eltérése még kisebb mértékû infláció esetén is abból következik, hogy az eszközöket beszerzési, illetve elõállítási költségüknél magasabb értéken nem szabad a mérlegbe felvenni. Különösen nyilvánvalóvá válik ez a devizahitelbõl megvalósult beruházásoknál, ahol a megvalósításkori devizaárfolyam határozza meg a könyv szerinti értéket, ugyanakkor a jelenlegi piaci érték meghatározásánál a deviza jelenlegi forintárfolyamából kellene kiindulni. (Általános zaj.)

Nagyon rövid leszek, tisztelt Országgyûlés, kérek egy kis figyelmet.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage