Gombos András Tartalom Elõzõ Következõ

GOMBOS ANDRÁS (SZDSZ): Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselõtársaim! A Szabad Demokraták Szövetségének frakciója nagy figyelemmel kísérte ennek a törvénymódosításnak az elfogadását és a körülötte kialakult vitát. Talán elég csak arra utalnom, hogy a különbözõ módosító indítványoknál megemlíthetném például Gaál Gyula képviselõtársam nevét, megemlíthetném Juhász Pál képviselõtársam nevét, vagy megemlíthetném a mezõgazdasági munkacsoportnak a tagjait, akik tevékenyen és tevõlegesen vettek részt a különbözõ módosító indítványok kimunkálásában.

Úgy ítéltük és ítéljük meg, hogy ez a törvény elõremutató. Szabadjon csak a mezõgazdasági részre utalnunk, elsõsorban arra a 13-14 milliárd forintra, amely lehetõséget jelent a különbözõ termelési alapoknak a megalapozására, a termelési alapoknak a bõvítését szolgálja. Legyen szabad megemlíteni például az állattenyésztési alapnál a felhasználási lehetõségeket, mint a genetikai rendszereknek, a magas genetikai értéket képviselõ szaporítóanyagoknak, a párlatoknak a támogatását, vagy a kiállításon való részvételt, vagy a törzskönyvezéssel kapcsolatos támogatási rendszert.

Ugyanakkor például a földvédelmi alapoknál a gyepek újrahasznosítása rendkívül fontos, preferálandó, preferenciára szoruló tevékenység, de ugyanakkor a termõföld minõségvédelmét is illik támogatni.

A halászati alapnál is felsorolhatnánk hasonlóképpen nagyon fontos tevékenységet. De a nem önjáró földmûvelési alapoknál, mint például a mezõgazdasági, erdészeti alapnál szintén a génvagyon megõrzése, vagy a vírusmentes vetõmagok beszerzésének a támogatása nagyon fontos dolog.

Ezeknek az indokoknak a felsorolásával, úgy gondolom, sikerül bizonyítani azt, hogy a szabaddemokraták "igen" szavazata megalapozott volt és kérem az Országgyûlést, hogy szíveskedjenek figyelembe venni ezeket az indokainkat. Köszönöm szépen a türelmet. (Taps az SZDSZ padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage