Kónya Imre Tartalom Elõzõ Következõ

DR. KÓNYA IMRE (MDF): Elnök Úr! Tisztelt Országgyûlés! Napirend elõtti felszólalásom részben kapcsolódik ehhez a témához, mégpedig azért, mert a tüntetéssel kapcsolatos miniszteri viselkedés és egyáltalán az egész intézkedéscsomag is nagyon jó példája annak, hogy az utóbbi idõszak kormányzati, illetõleg a kormánypártok részérõl történõ politikai lépések, döntések nélkülözik a demokráciában megszokott egyeztetést és a demokrácia követelményeihez tartozó bizonyos mechanizmusok gyakorlását.

Ez az intézkedési csomag úgy született, hogy elõzetesen sem az érdekképviseletekkel, sem a szakmai szervezetekkel, sem egyéb szervezetekkel egyeztetés nem történt, sõt még a kormányon belüli szakminisztériummal sem történt meg az egyeztetés. Úgy gondolom, mindez, azzal a fellépéssel együtt, amit Bokros miniszter úr tanúsított a diákokkal szemben - bár elismerem, hogy bizonyos kurázsiról tesz tanúbizonyságot, hogy a kormány más, az ügyben illetékes miniszterével ellentétben megjelent, és nem egy betegség, egy influenza mögé bújva kerülte el a diákokkal való találkozást, konfrontációt - legalábbis nem volt szerencsés, és a demokráciával szintén nehezen egyeztethetõ össze. Az igaz ugyan, hogy egy miniszternek is vannak jogai, de úgy érzem, hogy a hatalmi politizálásról tesz tanúbizonyságot az a miniszter, aki egy ilyen szituációban így lép fel.

Ugyancsak a hatalmi politizálás jele az, amirõl megdöbbenéssel értesültünk az elmúlt héten. Nevezetesen arról van szó, hogy hónapok óta folyik egy egyeztetõ tárgyalás a hat parlamenti frakció között az alkotmányozás mikéntjérõl. A hónapokon át folyt tárgyalás eredményeképpen ezelõtt két héttel megszületett egy megállapodás. A megállapodás tíz nappal ezelõtt aláírásra kész formában - a szükséges stiláris javításokkal együtt - a házbizottság elõtt volt. A házbizottság ülésén a frakcióvezetõk - az MSZP frakcióvezetõjét is ide értve - tulajdonképpen készek voltak az aláírásra. Erre csak azért nem került sor, mert a rá következõ hétfõn a televízió nyilvánossága elõtt és ünnepélyes keretek között akartuk megadni a módját annak, hogy aláírásra kerüljön a - hangsúlyozom - kidolgozott és öt párt által elfogadott megállapodás. Ezt követõen - mint ismeretes - ma egy hete, hétfõn nem jelent meg az MSZP az aláíráson, és így nem került sor arra az aláírásra, amiben egyébként már megállapodtunk a hosszú hónapokig tartó egyeztetés után.

Mi más ez, tisztelt Országgyûlés, ha nem a hatalmi politika jele? Úgy gondolom, az az ürügy, amivel visszavonták a korábbi nyilatkozatukat, nevezetesen, hogy a Kisgazdapárt a megállapodásnak nem részese, ez mindenképpen csak ürügynek minõsíthetõ, hiszen már két hónap óta tudott dolog a kisgazdapárt álláspontja. A szavahihetõség kérdése is felmerül az adott ügyben. Hogyan lehet bízni abban a pártban, amelyik a többhónapos tárgyalások nyomán kialakít egy álláspontot, aláírásra kész, utóbb pedig visszavonja és megkérdõjelezi.

Úgy gondolom, tisztelt Országgyûlés, hogy ilyen helyzetben érthetõ a tárgyalást egyébként kezdeményezõ Magyar Demokrata Fórum álláspontja. Mi ugyanis tartjuk magunkat a megállapodáshoz: igényeljük, hogy az öt párt által eredetileg elfogadott megállapodást változatlan formában írja alá az öt párt. Nyilvánosságra fogjuk hozni a megszületett és egyeztetett megállapodások, illetõleg okiratok szövegét. Amennyiben igényt tart bármelyik párt további olyan jellegû egyeztetésre, amely a helyzetet kívánja tisztázni, erre csak és kizárólag a teljes nyilvánosság bevonásával vagyunk hajlandók. Köszönöm szépen, hogy meghallgattak. (Taps az MDF padsoraiból.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage