Torgyán József Tartalom Elõzõ Következõ

DR. TORGYÁN JÓZSEF (FKGP): Köszönöm szépen a szót, elnök asszony. Én úgy gondolom, hogy a külügyminiszter úr elvesztette azt a józan higgadtságot... (Derültség a bal oldalon.)..., amelyet egy külügyminiszternek minden helyzetben illenék megtartani. S ha õ ilyen gyalázkodó hangot mer megütni... (Derültség és moraj a bal oldalon.)... az egyik frakcióelnökkel szemben, akkor én úgy gondolom, õ ugyanarra a mélységre süllyedt, mint amelyre a tegnapi nap folyamán több frakcióvezetõ utalt a pénzügyminiszter úrral kapcsolatban.

Egy megengedhetetlen kormányzati stílus kezd itt kialakulni... (Felzúdulás a bal oldalon.).., a frakcióelnök úr fenyegetõzik, a miniszter urak fenyegetõznek, megengedhetetlen hangot használnak. Úgy gondolom, azt hiszik, hogy az állampárt ideje következett el megint.

Felhívnám arra a figyelmet - lehet, hogy csodálkozik ezen a külügyminiszter úr, aki azt mondja, hogy õk a '95-ös Szlovákiával kötöttek szerzõdést, nem a '68-as Csehszlovákiával -, hogy kérem, a '95-ös Szlovákia jogutódnak tekinti magát a Csehszlovák Köztársaság vonatkozásában. Ez azt is jelenti, hogy a Csehszlovák Szocialista Köztársaság alkotmányában foglalt rendelkezéseknél most kevesebbet adni az ott élõ magyarságnak, nyilvánvalóan egy olyan elképesztõ diplomáciai ügyetlenség, amely lehet, hogy kiváltja a külügyminiszter úr durva reagálását, de talán jobb lett volna, ha inkább a tárgyalópartnerrel kapcsolatban használ olyan kemény hangot, mint most az ellenféllel.., illetve az ellenzékkel kapcsolatban; talán nagyobb eredményt tudott volna felmutatni. Köszönöm a türelmüket. (Taps a jobb oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage