Szõdi Imre Tartalom Elõzõ Következõ

SZÕDI IMRE, a környezetvédelmi bizottság elõadója: Elnök Úr! Tisztelt Ház! Képviselõtársak! A környezetvédelmi bizottság a T/644. számon benyújtott, az egyes helyi közszolgáltatások kötelezõ igénybevételérõl szóló törvényjavaslatot március 20-ai ülésén megtárgyalta. Ennek során meghallgatta a Belügyminisztérium képviselõit is.

A bizottság megállapította, hogy a törvényjavaslat elõterjesztése szükséges, mivel több alkotmánybírósági határozat is kötelezi erre a kormányzatot. Az alkotmánybírósági határozatok által megsemmisített elõírások 1994. december 31-én hatályukat vesztették. A kormány elõterjesztette az egyes helyi közszolgáltatások igénybevételére kötelezõ törvényjavaslatát, amely a helyzet rendezésére hivatott.

A bizottság megállapította, hogy a törvénytervezet tömör és lényegre törõ. Várható, hogy e törvény hatálybalépése ennek ellenére - a 4. § (1) bekezdése értelmében - az átmeneti idõszakban még problémákat okozhat.

A fentiekre tekintettel a bizottság a törvény mielõbbi meghozatalát tartja szükségesnek. Véleményünk szerint az elõterjesztett törvényjavaslat a polgári törvénykönyvvel és az önkormányzati törvénnyel összhangban van. A törvényjavaslat kimondja, hogy a helyi önkormányzat az ingatlantulajdonon keletkezett szilárd és folyékony hulladék elhelyezésérõl a helyi közszolgáltatás igénybevétele útján köteles gondoskodni úgy, hogy pályázatokkal segíti a versenyhelyzet kialakulását. Felmerült, hogy a köztisztaságról és a települési szilárd hulladékokról rendelkezõ 1/1986. (II. 21.) ÉVM-EÜ rendelet egyes megfogalmazásaival az elõterjesztésben foglaltak nincsenek teljes mértékben összhangban, habár a miniszteri rendeletnek nem mond ellent az elõterjesztés.

(12.40)

Az elõterjesztõ Belügyminisztérium véleménye szerint a korábbi ÉVM-EÜ- rendelet túlzottan részletes volt. A mostani szabályozás átfogóbb. Felmerült továbbá, a törvényjavaslat miképpen van összhangban a köztisztaságról, településtisztaságról, a veszélyes és rádioaktív hulladékokról szóló jogszabályi elõírásokkal.

A bizottság megállapította, hogy ezekkel az összhangot értékelni kell, és meg kell teremteni a jövõbeni törvénykidolgozások kapcsán.

A törvényjavaslat 1. § (2) bekezdésével kapcsolatban a bizottság meg kívánja vizsgálni egy, a célokkal jobban harmonizáló megfogalmazás kidolgozását, például a szakvállalkozó felelõsségét.

A bizottság az elõterjesztett törvényjavaslatot egészében és részleteiben szükségesnek tartja, összhangját a törvénnyel biztosítottnak látja, és a felvetett néhány észrevétellel kapcsolatban javaslatát módosító javaslat formájában fogalmazza meg. A törvényjavaslat általános vitára bocsátását támogatjuk. A bizottság az állásfoglalását egyhangúlag hozta meg. Köszönöm. (Szórványos taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage