Schamschula György Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SCHAMSCHULA GYÖRGY (MDF): Tisztelt Miniszter Úr! Az elmúlt hét szomorú szenzációja volt, hogy a lakosság megrohanta az OTP-t és más bankokat, ahol külföldi pénznemben elhelyezett megtakarításait deponálta. A megrohanás oka az volt, hogy elterjedt az országban, hogy a kormány zárolni kívánja a devizabetéteket, és ez a lakosság körében bizonyos fokú pánikot okozott.

A pánik két okból ártott nekünk. Elsõsorban azért, mert több százmillió dollár került ki a Nemzeti Bank rendelkezési körébõl, ezáltal csökkentette Magyarország valutatartalékait. Másodszor azért ártott nekünk a pánik, mert bebizonyosodott, hogy a lakosság nem hisz a kormánynak, hiszen a kormány és annak megfelelõ tisztviselõi többször hangoztatták, hogy nem kívánják zárolni a számlákat. Ez nem nyugtatta meg a lakosságot.

Miniszter úr, azt hiszem, ebbõl két nagyon fontos következtetést kell levonnunk. Az egyik, hogy ez a kormány elvesztette a hitelét az ország elõtt. Ez a kormány megbukott erkölcsileg és politikailag, csupán a jogszabályok szövevénye tartja hivatalban a miniszterelnököt és kormányát. (Derültség a bal oldalon.) Ez nagyon szomorú dolog. (Hegyi Gyula: Melyik kormányról tetszik beszélni?) Örülök, hogy ilyen vidáman fogadják ezt a megállapítást. Mi nem vagyunk vidámak... (Közbeszólás balról: Mi sem!).., mert úgy érezzük, hogy nagyon helytelen, ha az országnak olyan kormánya van, amelynek a szavát a lakosság nem hiszi el. (Zaj a bal oldalon.)

Most még egyszer felteszem a kérdést, miniszter úr: ki felelõs ezért, és mennyi kárt okozott ez az aktus? Köszönöm. Várom a válaszát. (Taps a jobb oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage