Kovács László Tartalom Elõzõ Következõ

KOVÁCS LÁSZLÓ külügyminiszter: Köszönöm szépen, elnök asszony. Tisztelt Ház! Tisztelt Frakcióvezetõ Úr! Ön egy - hogy önt idézzem - soha életbe nem lépett dokumentumot, mégpedig egy ma már nem létezõ ország dokumentumát hasonlítja két ma létezõ ország alapszerzõdéséhez. Azt hiszem, maga az összehasonlítás is bizarr. Tehát nem hiszem, hogy tárgyalási alap lehet egy soha életbe nem lépett dokumentum a két ország vonatkozásában.

Van egy másik szempont is, amit szeretnék a figyelmébe ajánlani. Sajnos, amit egy ország - ahogy ön fogalmaz - önként megad, azt önként vissza is veheti, tehát ezért sem ér annyit egy ilyen dokumentum, mint egy kétoldalú nemzetközi szerzõdés, amely jogi kötelezettségeket ró a felekre.

Ha frakcióvezetõ úr figyelmesen elolvassa ezt a sokat vitatott, sokat - és meggyõzõdésem szerint alap nélkül - bírált szerzõdést és összeveti a hivatkozott és soha életbe nem lépett dokumentummal, akkor azt fogja tapasztalni, hogy az utóbbinak nincs egyetlen olyan megfogalmazása sem, amely ne szerepelne vagy annál fejlettebb, kidolgozottabb formában ne szerepelne ebben a kétoldalú alapszerzõdésben; amely életbe lép, mihelyt a két ország ratifikálja, amely nemzetközi jogi érvényû kötelezettségeket fog róni a két szerzõdõ félre, tehát nem egy soha életbe nem lépett dokumentum marad a mi reményeink szerint. Köszönöm a figyelmet. (Taps a bal oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage