Akar László Tartalom Elõzõ Következõ

AKAR LÁSZLÓ, a Pénzügyminisztérium politikai államtitkára: Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Képviselõ Úr! Tisztelt Ház! Nagyon röviden megpróbálom összefoglalni a feltett kérdéskörrel kapcsolatos álláspontunkat. Az egyik: valóban érvényes törvény rendelkezik jelenleg arról, hogy 300 milliárd forintos vagyont kellene átadni a társadalombiztosításnak. Úgy gondoljuk, hogy erre nincs mód és lehetõség, ennyi vagyon egyszerûen nincs az országban olyan, amit nekik valóban át lehetne adni. De ha át is adnánk, akkor sem lehetne megvalósítani olyan társadalombiztosítási modellt, amelyik a vagyon hozamából tudná a mindenkori kötelezettségeket fedezni. Tehát igen, az a szándékunk, hogy rövidesen kezdeményezzük a vonatkozó törvényi elõírások módosítását.

Ugyanakkor azt gondoljuk, hogy valamilyen mértékû vagyonátadásra szükség van. Ennek nagyságrendje azonban nem a 300 milliárd körül van, hanem ennél jóval kisebb. Elsõsorban olyan jellegû vagyon átadásáról lesz szó, ami a társadalombiztosítási önkormányzatok mûködéséhez szükséges feltételeket teremti meg, tehát elsõsorban ingatlanokra gondolok, vagy esetlegesen olyan jellegû vagyontárgyakra, amelyek a társadalombiztosítás szélesebben vett mûködése szempontjából elõnyösek, például az õ klasszikus területeihez, mondjuk az egészségügy finanszírozási ügyeihez jól kapcsolódnak.

Ebbõl az is következik, hogy nem áll szándékunkban sem banki részvényeket, sem energiaszektori részvényeket ebben a csomagban szerepeltetni. Mindazonáltal az ügyben végleges döntés nyilvánvalóan majd csak azután születhet, ha a parlament elé kerül ez a törvénymódosítás. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok padsoraiból.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage