Hegyi Gyula Tartalom Elõzõ Következõ

HEGYI GYULA (MSZP): Köszönöm szépen, elnök asszony.

Tisztelt Ház! Miniszter Úr! Azt hiszem, ebben a Házban a legtöbben egyetértünk azzal a gondolattal, hogy a lakásnak általában véve nincs jobb tulajdonosa a lakójánál. Az idõsebb nemzedékek végigpróbálták már a háziúrrendszert, amely sokaknak megfizethetetlen lakbért jelentett és az állami bérlakások szisztémáját, amely viszont a lakásállomány leromlását eredményezte.

A bérlakásoknak a lakók részére történõ értékesítése immár több kormányzati cikluson keresztül átmutató célja a kormányzó és ellenzéki pártoknak, amint azt vélhetõen ma este szavazásunk eredménye is bizonyítani fogja. Sokezer család van azonban, amelyek számára a vételi jog - ma esti szavazásunkkal várható - kiterjesztése sem hoz megoldást, sõt lakásviszonyuk jogi rendezése még bizonytalanabb lett jelen pillanatban.

Azokra gondolok, akik az úgynevezett házfelügyelõi szolgálati lakásokban laknak, otthonaikat a jelenlegi szabályozás szerint nem vásárolhatják meg, és teljes bizonytalansággal tekintenek a jövõbe. Ne kutassuk, ki milyen jogcímen került házfelügyelõi lakásba, hiszen a sokszoros lakáscserék révén már szinte felderíthetetlen, ki miért került abba a lakásba, amelyben éppen lakik, s ez nemcsak a házfelügyelõkre vonatkozik. Másfelõl e szolgálati lakások helyzetének jogi rendezetlensége természetesen az új társasági közösségek számára is komoly problémát jelent.

Azt hiszem, ezek alapján indokolt feltenni a belügyminiszter úrnak a kérdést: tervezi-e a kormány a házfelügyelõi szolgálati lakások jogi helyzetének rendezését.

Várom válaszát.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage