Suchman Tamás Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SUCHMAN TAMÁS tárca nélküli miniszter: Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselõ Úr! Egyetértek a kérdés felvetésével és aktuálisnak is tartom, azonban néhány kérdést szeretnék pontosítani.

Az egyik, hogy az átalakult állami gazdaságok területein lévõ utak nem közutak, hanem közforgalom elõl elzárt magánútnak minõsülnek. Így természetes az, hogy kezelésük a rendes szabályozás szerint megoldatlan. Az állami gazdaságok megszûnése vagy átalakulása után ezen utak tulajdonjoga kétféleképpen alakult: vagy maradt az ingatlan-nyilvántartásban, nem került átvezetésre, vagy pedig már az új tulajdonos területén lévõként, az új tulajdonos nevén szerepel. Az út sorsának rendezése mindkét esetben megoldatlan.

Indokolt azonban dönteni abban, hogy a megszûnt vagy átalakult állami gazdaságok területein a lakók érdekében indokolt-e ezeknek az utaknak az önkormányzati tulajdonba vétele. Indokolt lehetne, azonban szeretném elmondani, hogy az 1992. évi XXX. törvény szerint még az átadás esetén sincs lehetõség arra, hogy meghatározott pénzeszközt biztosítson az Útalap kezelõje, s így az önkormányzatok olyan helyzetbe kerülnek, hogy tulajdonuk, kötelezettségük lesz, pénzük azonban nem.

Szeretném tájékoztatni a képviselõ urat, hogy a szolgálati lakások értékesítése során a bevételt az ÁVÜ nem vonta el, azt az állami gazdaságoknál hagyta, amelyek köztartozások és egyéb hitelek kiegyenlítésére fordították a pénzt.

Az érintett infrastruktúrák térítésmentes önkormányzati tulajdonba adása a legnagyobb merénylet lenne az önkormányzatok ellen, tekintettel arra, hogy többségük mûszaki állapota miatt azonnali felújításra szorul - mint ahogy az a kérdésben is benne foglaltatott. Így egyedül azt tudom elfogadni, hogy nem célszerû nyereségérdekelt cégeknél tartani.

Elnézést kérek elnök asszonytól az idõtúllépésért. Nekem legfeljebb feladatom, mert megörököltem, de hatásköröm nincs arra, hogy a feltett három kérdésben valamit is saját magam tegyek, ezért arra kérem a képviselõ urat, hogy a most elmondott válaszomat fogadja el. S remélem, hogy néhány hónap múlva eredményre jutunk a Belügyminisztériummal és az IKM-mel abban, hogy ezeket a kérdéseket megnyugtatóan lerendezzük, és akkor a közvéleményt, a parlamentet és önt is a továbbiakban is tájékoztatni fogom.

Köszönöm szépen. (Taps a bal oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage