Kuncze Gábor Tartalom Elõzõ Következõ

KUNCZE GÁBOR belügyminiszter: Elnök Asszony! Tisztelt Képviselõtársaim! Tisztelt Képviselõ Úr! A kormány 1994 áprilisában foglalt állást azoknak a kórházaknak a rekonstrukciójáról, amelyek 1995-ben címzett-támogatásban részesülhetnek.

A nagykõrösi Fáskert utcai kórházberuházás ezen állásfoglalásban nem szerepelt, így nem látok arra lehetõséget, hogy '95-ben ezen az állásponton változtassunk.

(15.30)

Az 1996. évi címzett támogatási igényt jelezte az önkormányzat a tárcának. Ma még nem ismert, hogy a jövõ évi költségvetési kondíciók lehetõvé teszik-e új, címzett támogatással megvalósuló beruházások indítását. Szakmai szempontból kétségeink vannak afelõl, hogy a kórházi ellátás szempontjából jól lefedett területen van-e létjogosultsága további új beruházások indításának.

Ami a második kérdést illeti, a meglévõ épület hasznosításáról a tulajdonos önkormányzatnak kell döntenie. Ennek a döntésnek összhangban kell lennie a megyei egészségügyi ellátás stratégiai elképzeléseivel. Különös figyelmet kell fordítani a döntés meghozatalakor az intézmény finanszírozási nehézségeire, valamint a beruházás befejezéséhez szükséges forrásokra.

Végül: az önkormányzat 1993-ban - jóváhagyott céltámogatás és az igénybevételhez szükséges saját forrás alapján - összesen 645 millió forint értékben köthetett volna szerzõdést; ehhez képest kötött - szintén '93-ban - 1,5 milliárd forint értékben, pedig csak a rendelkezésre álló forrás erejéig köthette volna meg ezeket a szerzõdéseket.

A helyi önkormányzat gazdálkodásának biztonságáért a képviselõ-testület, a gazdálkodás szakszerûségéért pedig a polgármester felelõs. A veszteséges gazdálkodás következményei az önkormányzatot fogják terhelni, kötelezettségeiért az állami költségvetés nem tartozik felelõsséggel.

Bízom természetesen abban, hogy a nagykõrösi testület úrrá lesz ezeken a nehézségeken, éppen annak érdekében, hogy a település számára a mûködés és a fejlõdés lehetõségeit továbbra is biztosítani tudja. Köszönöm a figyelmet. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage