Kósáné Dr.Kovács Magda Tartalom Elõzõ Következõ

KÓSÁNÉ DR. KOVÁCS MAGDA munkaügyi miniszter: Köszönöm szépen. Elnök Asszony! Tisztelt Képviselõ Úr! Tisztelt Ház! Mielõtt a feltett kérdésre válaszolnék, szeretném eloszlatni azt a tévhitet, miszerint márciusban Budapesten az érintettek mintegy 10 százaléka nem kapta meg a munkanélküli- járadékát. Március hónapban valamennyi munkanélküli-ellátásban részesülõ megkapta a fõvárosban számfejtett járandóságát. Sajnos közülük százötvenöten csak késedelemmel jutottak hozzá az õket megilletõ pénzhez. A hiba észlelése, az okok feltárása után az érintetteket távirati úton értesítették, járandóságukat már postázták; és a posta dolgozóinak segítõkészségéért ezúton is köszönetet szeretnék mondani. Ebbõl következõen tehát a 20 ezer járadékosnak 0,6 százalékát érintette a hiba - jóllehet tudom, hogy ez az alacsony százalék azok számára nem vigasz, akik a jogos járandóságukat késve kapták meg. Az ügy kivizsgálása során egyértelmûen bebizonyosodott, hogy kettõs kifizetés nem történt.

A konkrét kérdésekre válaszolva:

Képviselõ úr nagyon pontos ismeretekkel rendelkezik a kifizetés szakmai részletkérdéseirõl. Valóban, a csekkek és a feladójegyzékek egybevetését mulasztották el a munkatársak, tehát egyszeri emberi mulasztásról, és nem a folyósítási rendszer hibájáról van szó.

A jelentõs mennyiségû munkanélküli-ellátás számfejtése, utalványozása, feladása rendkívül rövid idõ alatt, kis létszámmal, valóban nagy megterhelést jelent. A létszám csökkentésére a munkaügyi tárca nem számít, ezért, bár tudjuk, hogy munkatársaink munkája rendkívül nehéz, a feladataik szaporodnak, a fizetésük pedig nem fog nõni, csak arra számíthatunk, hogy a munkaerõpiaci szervezet, amely eddig is mûködött, mûködik, a továbbiakban is megbízhatóan mûködni fog.

Ezért képviselõ úr utolsó kérdésére válaszolva: csak azt remélem, hogy az adott helyzetben munkatársaink nem "bokrosodnak" meg; viszont néhány jó szótól, különösen akkor, ha nemcsak mindig hivatali felettesüktõl kapják - hogy a lóügyi kifejezések körében maradjak -, minden bizonnyal meg fognak táltosodni. (Szórványos derültség.) Köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage