Homoki János Tartalom Elõzõ Következõ

DR. HOMOKI JÁNOS (FKGP): A Független Kisgazdapárt álláspontja a földtulajdon tekintetében kezdettõl fogva egyértelmû volt: semmiféle külföldi tulajdonszerzést nem enged meg. A magyar föld nemzetmegtartó erõ, szent és sérthetetlen - és pótolhatatlan. A jogszabály kijátszásával történõ ingatlanszerzések sértik a termõföldrõl szóló törvényt, amely tiltja a külföldi jogi és magánszemély részére termõföld tulajdonjogának a megszerzését.

(16.00)

Az osztrák határ környéki önkormányzatok már csak azt látják, hogy az osztrák paraszt saját gépével átjár földet mûvelni, bérlet vagy haszonbérlet formájában - stróman közbeiktatásával -, a használatba vett földön, nyilvánvalóan az ingatlan-nyilvántartáson kívül, miniszter úr.

A földszerzésekben azért is érdekeltek az osztrák gazdák, mivel Ausztriában a termõföld ára átszámolva átlagosan - szélsõséges határok között - 2 millió forint körül van hektáronként. Magyarországon hektáronként körülbelül 20 ezer forint. Ausztriában tehát a föld pontosan százszorosába kerül - nálunk a századrészébe. A rászorult, a visszakapott földjüket megmûvelni nem tudó kisemberektõl szerzik meg így a földet, fillérekért.

Nagyon érdekes kérdés lenne, miniszter úr, hogy a Pénzügyminisztérium az elmúlt öt évben hány esetben engedélyezte devizakülföldiek részére belterületi telkes vagy házas ingatlan megvásárlását. Csak én legalább tíz esetrõl tudok!

A törvénynek expressis verbis ki kellene mondania, hogy magyar föld külföldi jogi és magánszemély tulajdonába, külföldi érdekeltségû vállalat tulajdonába nem kerülhet. Törvényben kellene kimondani, hogy a tilalom ellenére történõ földátruházás és ingatlan-nyilvántartási bejegyzés semmis.

Én elfogadom miniszter úr válaszát... (Derültség.) Úgyhogy köszönöm szépen, akkor ez ennyi. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage