Soós Károly Attila Tartalom Elõzõ Következõ

SOÓS KÁROLY ATTILA ipari és kereskedelmi minisztériumi államtitkár: Köszönöm a kérdését, (Derültség.) és én úgy gondolom, hogy az Országgyûlés kormánypárti többségét igenis foglalkoztatja az a gond, amelyrõl szólt.

(16.20)

Valóban nagyon súlyos gond az, hogy nálunk megjelennek hamisítások, hamisítványok. Ez a gond természetesen foglalkoztatja a kormányt is.

A kormányt nem vigasztalja az a tény, hogy hamisítások, hamisítványok a piacgazdaságban mindig, mindenütt elõfordulnak. A kormányt ez a tény már csak azért sem vigasztalja, mert a fejlett nyugati országokban a régen kialakult jogszabályok mellett és a bejáratott intézmények körülményei között hatékonyabban tudnak föllépni ez ellen.

Sajnos nálunk a helyzet rosszabb, ez tény, de azért azt hiszem, igazán kár olyan megfogalmazásokat alkalmazni, hogy a magyar termékek világpiaci hírneve botrányosan alacsonyra süllyedt. Képviselõ úr nyilván tudja a statisztikákból, hogy az elmúlt esztendõben 20 százalékkal növekedett Magyarország exportja, ezen belül a második félévben, amikor ez a kormány volt már kormányon, gyorsabban növekedett. Nem akarok itt most különösebb kapcsolatot teremteni eközött, de mindenesetre ez tény, tehát nem lehet azt mondani, hogy olyan botrányosan alacsony a hírneve a magyar termékeknek.

Ami például a paprikaügyet illeti, nagyon aggódtunk, hogy az export vissza fog esni a paprikahamisítás után, de a kormány erõfeszítései is hozzájárultak ahhoz, hogy végül mégis sikerült az exportot megfelelõképpen megvalósítani.

Szeretném itt most sorba venni a képviselõ úr által említett eseteket, illetve a velük kapcsolatos hatósági fellépéseket. Ami ezt a paprikaügyet illeti, el kell mondanom, hogy több mint száz személy ellen folyik eljárás a paprikaügy kapcsán. További esetleges elkövetõk megtalálása érdekében tovább folyik a nyomozás, a forgalomba került szennyezett áru begyûjtése és megsemmisítése nagyon rövid idõ alatt megtörtént.

Ismeretes, hogy a rendõri szervek, a fogyasztóvédelem és más érdekelt kormányzati szervek jelentõs erõfeszítéseket tesznek a kõolajszármazékok hamisításának megakadályozására és a bûncselekmények feltárására. A háztartási tüzelõolaj- és a repülõbenzin-hamisítás visszaszorítása érdekében rendszeres ellenõrzéseket végeznek a közutakon, az üzemanyagtöltõ állomásokon és az üzemanyag-tárolás szempontjából számításba jöhetõ területeken. 1994-ben a rendõrség és a vámõrség nyomozóhatóságai ilyen ügyek miatt 164 büntetõeljárást indítottak el.

A bûnüldözõ szervek nagy határozottsággal lépnek fel gazdasági jellegû bûnügyek kapcsán; így többek között ártalmas közfogyasztási cikkel való visszaélés bûncselekménye miatt 73, rossz minõségû termék forgalomba hozatala miatt 313 büntetõeljárás folyt.

A Vegeta-hamisítási ügyben - erre is utalt a képviselõ úr - a Csongrád Megyei Rendõrkapitányság folytatott büntetõeljárást, az elkövetõket felderítették, 75 tonna forgalomba nem hozott hamisított terméket lefoglaltak.

A többi esetrõl idõhiány folytán most már nem tudnék szólni, de arra kell még rámutatnom, hogy a kormány igen határozott lépéseket tett a közelmúltban a feketegazdaság visszaszorítása érdekében. A miniszterelnök úr vezetésével e témakörrõl '95. március 3-án a nemzetbiztonsági kabinet kibõvített ülést tartott. Ezen az ülésen olyan határozat született, miszerint az összes érintett szervezet soron kívül kidolgozza javaslatait a feketegazdaság visszaszorítására. A feladatterv összeállításáért és végrehajtásáért a belügyminiszter a felelõs; a különféle minisztériumok, fõhatóságok javaslataikat az elmúlt hét végéig megküldték a belügyminiszter úr részére, nála folyik a program kialakítása, az elvégzendõ feladatok meghatározása. Elõreláthatólag e hó végén, jövõ hó elején mindenki számára ismeretes lesz ez a program.

A kormány eddig számos intézkedést tett a feketegazdaság és a hamisítások visszaszorítására. Megemlítem ebbõl például a jövedéki törvény módosítását, amely már elkészült, s ez a törvény ki fog terjedni minden olyan kõolajtermékre, amelybõl üzemanyagot lehet elõállítani, tehát itt erõsen beszûkítjük a hamisítás lehetõségét.

A kormány megtárgyalta a termékek minõségellenõrzési rendszerének javítására vonatkozó elõterjesztést. Ez is jelentõs lépés ebben az ügyben.

Még ebben az évben a kormány elé terjesztjük a fogyasztóvédelem jogi és intézményi rendszerének felülvizsgálatáról készült javaslatot. Végül a kormányülés elfogadta a vásárokról és a piacokról szóló kormányrendeletet, amely rendezi az ezek fenntartására vonatkozó szabályokat; az úgynevezett KGST-piacokat és hasonlókat ez vissza fogja szorítani.

Tisztelt Képviselõ Úr! Tisztelt Országgyûlés! Kérem válaszom elfogadását. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage