Torgyán József Tartalom Elõzõ Következõ

DR. TORGYÁN JÓZSEF (FKGP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselõtársaink! A Független Kisgazdapárt országgyûlési képviselõcsoportja a mai napon ülést tartott, és ezen részt vettek a megyei elnökök és az országos elnökség tagjai is. Együttesen azt a megállapítást tették, hogy hazánk - felelõs vezetõinek felelõtlen magatartása következtében - olyan helyzetbe jutott, amikor a hallgatás már-már cinkosságnak számít. Ezért a Független Kisgazdapárt elhatározta, hogy a mai naptól kezdve minden lehetséges alkalommal fel fogja hívni a kormány figyelmét arra, hogy milyen lépéseket kell megtennie ahhoz, hogy az országot ebbõl a katasztrófahelyzetbõl kivezethesse.

Elsõként utalunk arra, hogy figyelmeztetjük a Házat és az ország nyilvánosságát, hogy egy olyan kis gazdaság esetében, mint amelyet a magyar gazdaság - még teljes kapacitása esetén is - képvisel, a 30 milliárd dolláros határnak a külsõ adósságként való túllépése mindenképpen ellehetetleníti, különösképpen akkor, hogyha az állítólagos valutatartalékok ténylegesen egész más képet mutatnak, mint amirõl a pénzügyi kormányzat beszámol.

A Független Kisgazdapárt úgy látja, hogyha egyszer igaz az az adat - márpedig ez az adat igaz -, hogy az utolsó tíz hónapban, egy évben négymilliárd USA-dollárral nõtt Magyarország külsõ államadóssága, akkor az adósságspirál olyan elképesztõ ütemet vett már fel, amelybõl kitörni csak sok tényezõ együttes, helyes megfogásával lehet, de ezek között mindenképpen elsõ helyen említendõ - mint olyan tényezõ, ami nélkül a többi tényezõt kár is figyelembe venni - a külsõ államadósság menedzselésének, esetleges leírhatóságának a kérdése.

Felhívjuk az ország nyilvánossága elõtt a figyelmet arra, hogy a kormány nem halogathatja tovább, el kell kezdenie a tárgyalásokat a magyar államadósság ügyében - mégpedig legalább három szempont figyelembevétele mellett. Az egyik szempont természetesen az adós felelõsségének kérdése, a másik szempont a hitelezõ felelõsségének kérdése; hiszen amikor a hitelezõ olyan könnyelmûen, vagy egyéb olyan leplezett cél érdekében nyújt hiteleket az adós számára, amikor tudja, hogy az adóstól nem kapja, nem kaphatja vissza a kölcsönt, ilyen esetekben a hitelezõ fokozott felelõssége merül fel. Végül a harmadik tényezõ, amire felhívnám a figyelmet: a megszálló csapatok felelõsségének a kérdése; hiszen Magyarország adósságállománya olyan idõben keletkezett, amikor hazánkat idegen katonai nagyhatalom szállta meg, tehát az ország nem rendelkezett azzal a függetlenséggel, ami a teljes hitelképességét megalapozhatta volna.

Mi nem vagyunk hajlandók a továbbiakban elfogadni, hogy a Nemzetközi Valutaalap határozza meg Magyarország teendõit, és önök úgy, mint korábban, amikor a szovjet elvtársakra hivatkoztak, most más véleményekre hivatkozzanak, úgy, hogy: a nyugati partnerek ezt kívánják meg tõlünk, a partnereink azt kívánják meg tõlünk. Mi úgy gondoljuk, elfogadhatatlan, hogy arról, akinek más véleménye van, mint önöknek, arról önök elhíreszteljék, hogy demagóg, hogy felelõtlen, netántán populista!

Azok a tények, amelyekre mi hivatkozunk, cáfolhatatlan számszerûségeken alapulnak. Márpedig a tények rendkívül makacs dolgok, különösképpen a számszerûségeken alapuló tények, és ennek értelmében egy új adósságmenedzselésre, az adósságunk tényleges létezésének felvetésére kell összpontosítanunk - mindenekelõtt ezt a kérdést kell tisztába tenni.

Köszönöm, elnök úr a szíves elnézését, hogy tíz másodperccel túlléptem a megadott idõt - önöknek meg a türelmet. (Szórványos taps a kisgazdák padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage