Wekler Ferenc Tartalom Elõzõ Következõ

DR. WEKLER FERENC (SZDSZ): Tisztelt Ház! Az idei költségvetés, mint minden évben, tartalmaz egy nagyobb összeget az önhibáján kívül hátrányos pénzügyi helyzetbe került önkormányzatok támogatására. Ez az összeg mintegy 4,5 milliárd forint. Az általunk benyújtott önálló indítvány, amelyet Szentkuti Károly képviselõtársammal nyújtottunk be, a pályázati feltételek módosítására irányul.

A pályázati feltételek között kizáró okként szerepel a költségvetési törvényben, hogy csak az az önkormányzat nyújthat be pályázatot, amely elõzõleg a megye számára fölajánlotta a körzeti alapellátást nyújtó intézményét mûködési vagy tulajdoni célra, magyarul: átadta a megyének a városban, a kisvárosban található középiskolát vagy kórházat, vagy hasonló jellegû intézményt.

Magunk részérõl a céllal, mármint azzal a céllal, amit ez a kitétel tartalmaz, elvileg egyetértünk. Gondolom, a cél az volt a költségvetési törvény megszavazásakor, hogy racionálisabbá tegyük az önkormányzati gazdálkodást, és költségmegtakarítást érjünk el. A gyakorlati tapasztalat viszont azt mutatja, hogy nem érhetõ el költségmegtakarítás ezzel a kitétellel. Viszont elérhetõ az, hogy bizonyos kistelepülések, elsõsorban kisvárosok a városi rangjukat vesztik el, ha ezen intézményeiket átadják a megyének azért, hogy pénzhez jussanak a központi alapból.

Az elmúlt héten az önkormányzati bizottság Somogy megyében tartott kihelyezett ülést, ahol megismerkedhettünk a megye problémáival, többek között Nagyatád kisvárosnak a problémáival is, amely pályázni fog erre a pénzösszegre, és ezért az összes középfokú intézményét átadta a megyének. A gond nem itt van, hanem ott, hogy a megye ezzel párhuzamosan szintén igényelni fogja, hogy a költségvetés támogassa, miután a megyének sincs pénze ezeknek az intézményeknek a fenntartására.

Én azt gondolom, hogy ez a példa önmagáért beszél. Nem célszerû egy ilyen kizáró intézkedést fenntartani. Azt gondoljuk, hogy április 30-áig, a pályázatok benyújtásáig még van idõ, és az Országgyûlés módosíthatja ezt a törvényt, ami nem zárja ki, hogy kölcsönösen megállapodjék a megye és a település egy-egy intézmény átadásáról, viszont nem tenné kötelezõvé véleményünk szerint, hogyha ez a kitétel elmaradna, és nem indulna el egy, a városokat kiürítõ kényszerpálya az önkormányzati rendszerben. Köszönöm szépen. (Taps a SZDSZ padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage