Kiss Péter Tartalom Elõzõ Következõ

KISS PÉTER (MSZP): Tisztelt Elnök Asszony! Iványi Tamás képviselõtársammal szintén ehhez a paragrafushoz nyújtottunk be módosító indítványt, és e módosító indítványunkhoz kapcsolódott az oktatási bizottság hasonló tartalmú, azt kiegészítõ kapcsolódó módosító indítványa.

Itt a gyermeknek arról a jogáról van szó, hogy a szülõi felügyelettel, a gyermekelhelyezéssel kapcsolatos eljárásokban meghallgassák. A törvényjavaslat azt az álláspontot foglalja el, hogy a gyermek meghallgatásának kötelezettsége csak indokolt esetben álljon fenn a gyámhatóság és bíróság számára. Álláspontunk szerint az egyezménynek a megfordított logika felel meg, az, hogy a gyámhatóság vagy a bíróság csak kivételes indokoltság esetén mellõzheti a gyermek véleményének megismerését. Természetesen ez az eljárási kényszer nem lehet negatív következményekkel járó a gyerekre, ezért a meghallgatás módszerét indítványunk szerint nem szûkítettük le a személyes meghallgatásra; szakértõ útján is, illetve a szülõk egybehangzó e tárgyú nyilatkozatával is lehetséges a gyermek véleményének megismerése az eljárásokban. De azt törvénysértõnek tartjuk, hogy fõszabályként a hatóságok és bíróságok ezekben az ügyekben mellõzhessék a gyermek meghallgatását, és véleményének, tapasztalatainak, akaratának ismerete nélkül hozzák meg - bizonyára egyébként jó szándékú - döntésüket. Nyilvánvalóan megalapozatlan is lesz az ilyen döntés; márpedig olyan eljárást intézményesíteni, amely üzemszerûen megalapozatlan döntéseket eredményez, nem lenne célszerû.

A közigazgatási és bírósági eljárások célszerûsége azonban csak másodlagos szempont a mellett a nagyon súlyos tétel mellett, hogy a gyerek meghallgatásának kötelezettsége fõszabályként éppen olyan garanciális jog, mint az eljárási és perjogokban az ügyfél joga. A gyerek ugyanis nem fél jogalany, nem harmad ügyfél, jogai tehát nem kevesebbek, mint másoknak, csupán ezen teljes értékû jogok érvényesítésében szorul - természetszerûen életkora okán - képviseletre, segítségre, speciális jogvédelmi eljárásokra. Ez javaslatunk indoklása.

Köszönöm a figyelmet.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage