Balsai István Tartalom Elõzõ Következõ

DR. BALSAI ISTVÁN (MDF): Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Országgyûlés! Nem gondoltam, hogy a felszólalók velem fognak vitatkozni. Megtisztelõ a dolog, de mivel az imént személyemben érintve voltam Csákabonyi képviselõ úrnak a törvényjavaslat kapcsán elmondott beszédének nem leírt elemei között, ezért kénytelen vagyok a magam és az ellenzéki képviselõk egésze nevében visszautasítani azt a gyakorlatot, amely most már a kormánypártok részérõl, különösen a nagyobbik kormánypárt frakcióvezetõje és más felszólalók részérõl napról napra egyre inkább érzékelhetõ, hogy meg akarják mondani nekünk, ki akarnak oktatni minket arról, hogy mirõl beszélhetünk és mirõl nem. A Házszabály nagyon világosan leszögezi, hogy az általános vitában a törvényjavaslat szükségességérõl, annak az alkotmánnyal és egyéb törvényekkel való összhangjáról és általában a többi törvény és jogszabály közé történõ beilleszkedésérõl kapunk lehetõséget beszélni.

Természetesen, ha a bírósági eljárásokról beszélünk, akkor a bíróság mûködésének gyorsítását célzó javaslatok szélesebb összefüggésben azt is jelenthetik, hogy ajánlat alapján el akarják vonni a bíróság mûködési feltételeit, személyi és mûködési ellehetetlenítés állapotába kívánják hozni a bíróságot különbözõ titkos és féltitkos határozatokkal, amelyek annyira titkosak, hogy még maga az államtitkár sem ismeri és itt kell neki felolvasni.

Az egy más dolog az, hogy az alkotmánnyal nehezen indokolható olyan javaslatot terjesztenek elõ, amely valóban hosszú évtizedek óta vitát provokál az eljárás résztvevõi között, és általánosságban a többségi álláspont nem ért egyet azzal, hogy a bírónak az a dolga, hogy ne lássa a vádlottat, hanem csak ítélje el a papírok alapján. Köszönöm. (Taps az MDF padsoraiból.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage