Kósáné Dr.Kovács Magda Tartalom Elõzõ Következõ

KÓSÁNÉ DR. KOVÁCS MAGDA munkaügyi miniszter: Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselõ Úr! Hogy én autentikusnak tekintem-e magam, az, azt hiszem, az ügy szempontjából teljesen közömbös. A miniszterelnök úr annak tekintett, és miután a kormány tagjai egyenjogúak, azt gondolom, teljesen mindegy, hogy a kormány melyik tagját bízta meg a válaszadással.

Örülök, hogy a képviselõ úr szóban korrigálta az írásban feltett kérdését, hiszen a kérdés minisztertanácsról szól. Minisztertanács utoljára 1990. július 3-án hozott döntést - július 5-én már kormányrendelet született.

Mint bizonyára jól ismert, a kormány ügyrendjét az 1088/1994. szeptember 20-án született kormányhatározat szabja meg. Ez a kormányhatározat nyilvános, tehát a kormányhatározat alapján bármelyik képviselõtársunknak módja van részletesen tájékozódni a kormány mûködési rendjérõl. Ebbõl a nyilvános határozatból kiderül, hogy a döntéseket az egymással egyenjogú kormánytagok hozzák, egyenlõ szavazat esetén a miniszterelnök dönt, és kiderül az is, hogy a döntéshozatalhoz szükséges feltétel a koalíciós partnerek egymással való egyetértése. A nyilvános határozat azokat az eseteket is felsorolja, amikor a koalíciós partnereknek joguk van egymástól elõzetes egyeztetést, elõzetes egyetértést kérni.

Mint nyilván az is ismert, a kormány elé vita nélkül elfogadásra ajánlott elõterjesztések is kerülnek. Ezek az elõterjesztés elõkészítése során nem váltanak ki vitát az államigazgatásban, ezért a közigazgatási államtitkári értekezlet vita nélküli elfogadásra ajánlja õket a kormánynak. Ebben az esetben a miniszterelnök megállapítja a kormány egyetértését.

A vitatott elõterjesztéseknél minden kormánytagnak joga van ellenvéleményt kifejteni. A miniszterelnök és a kormány tagjai konszenzusos döntéshozatalra törekednek. Természetesen elõadódik, hogy olyan valaki, aki esetleg a kormányülésen nem nyilvánít ellenvéleményt, utólag egyet nem értõnek deklarálja önmagát. Nagyon ritka kivételtõl eltekintve konszenzusos döntéseket sikerül a kormányban elérni, és az egyetértést a miniszterelnök deklarálja.

Két perc idõkeretben ennyit tudtam a kormány szavazási mechanizmusáról mondani. (Taps a bal oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage