Szabó György Tartalom Elõzõ Következõ

SZABÓ GYÖRGY népjóléti miniszter: Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselõ Asszony! Nagyon szépen köszönöm a kérdését, mert ezzel lehetõvé teszi számomra, hogy azt a sok félremagyarázást, ami ezen a bizottsági meghallgatáson egy kérdésre adott válaszommal kapcsolatban történt, megcáfolhassam. Tudniillik a kérdés úgy hangzott, hogy látok-e összefüggést a kormány megszorító csomagja, illetve a népesség reprodukciója között? Én akkor voltam bátor arra utalni, hogy a kormány megszorító csomagja és gyakorlatilag a népességnek a szaporodási üteme között nem látok összefüggést, és ezt megnyugtató módon még egyetlenegy nemzetközi tapasztalat sem igazolta. Hadd hívjam fel arra a tisztelt képviselõ asszony figyelmét, hogyha lenne összefüggés, akkor a világnak olyan gazdag országaiban, mint például Németország, vagy például olyan országokban, amelyek köztudottan a világ legfejlettebb jóléti, családtámogatási rendszerét építették ki, mint példának okáért Svédország, igen magas lenne a népesedési ráta.

(14.20)

Sajnos, ez nem így van. Ott is a népesség elöregedésével és csökkenésével néznek szembe a kormányzati politikusok is. Magyarán szólva: az emberek, amikor gyermeket vállalnak, nem azt kezdik el számolgatni, hogy az állam különbözõ formában milyen hozzájárulásokat ad a családok számára. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy a kormánynak ezen a téren nincs felelõssége. Ezt elismerjük.

Ugyanakkor utaltam arra, hogy ha van összefüggés, akkor sajnos tényleg aközött van összefüggés - és ezt a fejlett világok tapasztalatai is igazolják, de hadd tegyem hozzá, még a mi magyar tapasztalataink is -, attól, hogy valakinek az anyagi helyzete jó, még nem biztos, hogy nagy a család. Ha viszont bizonyos kulturáltsági, mûveltségi szintre nem jut, akkor talán még az indokoltnál nagyobb a gyermekvállalási hajlandóság is. Én mindössze erre voltam bátor utalni a parlamenti válaszomban. Köszönöm szépen a figyelmet és a meghallgatást. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage