Varga László Tartalom Elõzõ Következõ

DR. VARGA LÁSZLÓ (KDNP): Elnök Úr! Igen tisztelt Miniszter Asszony! Március 14-én a miniszterelnök úrhoz kérdést intéztem az azonnali kérdések sorában abban az ügyben, hogy a Televíziónál uralkodó visszásságok miatt célszerû volna az alkotmány 40. §-a alapján egy kormánybizottságot vagy még inkább egy arra alkalmas közismert személyt kinevezni, hogy valóban jó mûsorok legyenek és munkára alkalmas légkör.

A miniszter úr válaszában közölte, hogy március 12-én a minisztertanács elhatározta: a televízió munkás alkalmazottainak a számát ezer fõvel csökkentené.

Kérdezem tehát a miniszter asszonyt:

Az 1074/1974. számú minisztertanácsi határozat 1. §-a értelmében a Magyar Rádió és a Magyar Televízió önálló intézmény, és önálló intézményként folytatják a munkájukat.

(14.50)

Tehát összeegyezteti-e az önállóságot azzal, hogy a minisztertanács önkényesen, mindenki - az egyeztetõ szervezetek - megkérdezése nélkül döntött ezer fõ elbocsátásáról?

A második kérdésem összefügg az alkotmány 40. §-ával és a miniszteri biztossal. Alkalmasnak találja-e a miniszter asszony - amennyiben ezen súlyos döntés végrehajtására sor kerül -, hogy az a vezetés döntsön emberek sorsáról, amely jelenleg egy visszásságot, embertelen légkört hozott létre; nem volna-e célszerû egy kormánybizottságot vagy pedig egy miniszteri biztost kinevezni? Várom a miniszter asszony válaszát. (Taps a jobb oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage