Kovács Kálmán Tartalom Elõzõ Következõ

KOVÁCS KÁLMÁN közlekedési, hírközlési és vízügyi minisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselõ Úr! Engedje meg, hogy mindenekelõtt rögzítsem: ami a kérdésben felvetett Szûcsi település konkrét problémájának megoldását illeti, úgy gondolom, hogy a folyamatban levõ per miatt nem lenne szerencsés, ha én erre kitérnék részleteiben. Bizonyos vagyok benne, hogy a bíróság a törvényi elõírsokat megfelelõen mérlegelõ döntést fog hozni. Ezért válaszomban általánosságban érintem azt a kérdést, amelyet fölvetett.

Az elsõ kérdése így szól, hogy a mezõgazdasági szövetkezetek átalakítását követõen a településen lévõ tározótavak miért nem kerültek a helyi önkormányzat tulajdonába. Mint az ön elõtt is ismeretes, a helyi önkormányzatról szóló törvény szerint a vizek önkormányzati tulajdonba kerülésére két módon volt lehetõség. Egyrészt, ha korábbi kezelõjük a tanács volt, másrészt, ha önkormányzati kezdeményezésre a vagyonátadó bizottság így döntött.

Annak megítélése során, hogy mely vízi létesítmények maradjanak továbbra is az állam vagy az önkormányzat tulajdonában, az adott feladatból kell kiindulni. Vannak ugyanis olyan közfeladatok, például árvízvédelmi, polgári védelmi, vagy több mezõgazdasági termelõt együttesen érintõ, igényeit kielégítõ feladatok, amelyeket indokolt állami vagy önkormányzati tulajdoni mûködtetéssel végezni.

A parlament elõtt levõ, a napokban záruló vízgazdálkodási törvényjavaslat erre kitér. A javaslat szerint megnyílik a lehetõség arra, hogy a nem kizárólagos állami tulajdonban levõ vízi létesítmények forgalomképessé váljanak, ugyanakkor ez nem érintheti a jogszabályokban meghatározott állami, illetve önkormányzati feladatokat és felelõsséget.

Ami a tó környékén élõk vízhez jutási lehetõségét illeti, a jogszabály mind az állami tulajdonban, mind az önkormányzati, mind pedig a magántulajdonban levõ tavak esetén tételesen és részletesen fogja ezt szabályozni. Kérem válaszom elfogadását. (Szórványos taps a bal oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage