Szabó Zoltán Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SZABÓ ZOLTÁN mûvelõdési és közoktatási minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen, elnök úr. Örömmel nyugtáztam, hogy Varga képviselõ úr idejében kijavította magát, és az MSZP-SZDSZ kormány helyett a pártja szóhasználatában kötelezõen elõírt baloldali kormányra tért át.

Meglehetõsen sajátságos ennek az elõhozott eseménysornak egyetlen logikai szálra való felfûzése. Hogy mi történt az Esti Hírlapnál, arról már tegnap is volt szó napirend elõtt. Ma napirend elõtt Suchman miniszter úr elmondta, hogy vizsgálatot rendelt el, és ennek idejére felfüggesztette. A kormánykoalíció mindkét pártjának frakcióvezetõje még a tegnapi napon határozottan elhatárolódott bármiféle, a sajtószabadságot csorbító kísérlettõl. Úgy gondolom, hogy ha az elmúlt években a sajtószabadságot ért bármiféle támadás vagy annak minõsíthetõ eset esetén a kormány, illetve a kormánykoalíció pártjai ilyen határozottan és azonnal reagáltak volna, akkor sokkal kevesebb problémával kellett volna szembenéznünk.

Azt, ha egy kormány szóvivõje megpendít egy olyan gondolatot, hogy bizonyos napilapokban fizetett hirdetés formájában a kormányintézkedésnek - hogy is mondjam csak? - magyarázatát közzéteszik, nem gondolom, hogy bárki komolyan cenzúrának minõsítheti.

Ami a Magyar Televíziónál tervezett ezer fõs és a Távirati Irodánál tervezett 200 fõs elbocsátást illeti, szeretném felhívni a figyelmet arra, hogy ez ugyan kétségtelen tény, de kétségtelen tény az is, hogy a közalkalmazotti szférában igen sok munkahelyen a tervezett 10-15-20 százalékos elbocsátás itt is, ott is felütötte a fejét. Ebbõl egyértelmûen kiragadni két állami tulajdonú tájékoztatási intézményre vonatkozó elképzelést és úgy minõsíteni, hogy ezzel a kormány a sajtószabadságot akarja eltiporni, ez - legalábbis azt hiszem - túlzott következtetés.

Ami pedig az importvám 8 százalékos emelését illeti, ez kétségtelenül nehéz helyzetbe hozza a napilapokat, nehéz helyzetbe hozza a tájékoztatókat. De hát - nem büszkeségbõl mondom, csak tényként állapítom meg - a kormány március 12- ei intézkedésének minden egyes pontja nehéz helyzetbe hoz valakiket, ebben az országban mindenkit nehéz helyzetbe hozott a fekete vasárnap intézkedéscsomagja. Több ízben elmondtuk már, hogy ez nem a kormány vasárnapi szórakozása volt, nem gondolta úgy, hogy ezzel az állampolgárokat még egy kicsit bosszantja, mert túl jó a népszerûségi indexe, ezért egy kicsit rontani akar rajta, hanem a gazdasági kényszerek vitték rá arra, hogy ahol lehet, megpróbáljon takarékoskodni, bevételt növelni vagy kiadást csökkenteni.

Azt gondolom tehát, hogy valóban nehézséget fog okozni a lapok számára a 8 százalékos importvámemelés. Ez ellen többféleképpen lehet védekezni, a lapok is megpróbálhatnak más irányú költségeket csökkenteni, megpróbálhatnak esetleg érdekesebbek lenni és ezáltal több elõfizetõt szerezni, de végsõ soron sem a kormánynak, sem a tisztelt Háznak nem feladata, hogy a magyar sajtónak ötleteket adjon arra nézve, miként tudna a gazdasági nehézségeken felülkerekedni.

Én is azt vallom, amit ezek szerint képviselõ úr is vall, amikor helytelenítõleg nyilatkozik az esetlegesen a kormány által szerkesztett napilap-kiegészítéssel kapcsolatban, hogy amíg az újságírók nem kezdenek törvényt hozni és az országot kormányozni, addig a kormány se szerkesszen napilapokat. Én ehhez tartanám magam annak kapcsán is, hogy a kormány ne adjon ötleteket, mert nem feladata ötleteket adni ahhoz, hogy a 8 százalékos importvámtételt hogyan lehet a saját költségvetésükön belül kigazdálkodni. Köszönöm szépen. Ennyit akartam mondani. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage