Torgyán József Tartalom Elõzõ Következõ

DR. TORGYÁN JÓZSEF (FKGP): Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! A Független Kisgazdapárt teljes mértékben egyetért a Demokrata Fórum által felvetettekkel, a maga részérõl is akként ítéli meg a helyzetet, hogy a magyarság Szlovákiában élõ részének megfélemlítését tûzték ki célul azok a szlovákok, akik az ilyen az eljárásokban részt vállalnak.

Emlékeztetném arra a tisztelt Házat, hogy mi már jóval az alapszerzõdés megkötése elõtt rámutattunk arra, hogy az alternatív oktatás bevezetésével és egyéb intézkedésekkel a Szlovákiában élõ magyarságot kívánják megrettenteni.

Úgy gondoljuk, hogy a szlovákiai magyar pedagógusok I. országos találkozójának a megtartása alkalmával tökéletesen elegendõ volt a magyar pedagógusoknak az a megoldása, hogyha az érintett szlovákiai felügyelõnõ, a magyar anyanyelvét elfelejtve, szlovákul akarta volna figyelemmel kísérni az elhangzottakat, akkor ehhez részére fölajánlották a szinkrontolmácsolást. De õ nem fogadta el, kivonult errõl a tanácskozásról, azért, mert ezzel is jelezni akarta a szlovák hatóságoknak a véleményét, hogy itt semmiféle anyanyelvi kultúrát a magyarságnak nem engednek meg, hiszen még a magyarul való megszólalást sem engedélyezik.

Ezért mi úgy gondoljuk, hogy ezt összességében kell vizsgálni egyrészt Tóth Sándor elbocsátásával, másrészt a szlovákiai magyar iskolák igazgatóinak a jövõben a szlovák minisztérium hatáskörébe való utalásával, hogy õk nevezhessék ki vagy menthessék fel a magyar iskolaigazgatókat. Úgy gondolom, hogy ezt a magyar (Az elnök kikapcsolja a mikrofont.) kormány nem tûrheti. (Közbeszólások: Lejárt az idõ!)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage