Akar László Tartalom Elõzõ Következõ

AKAR LÁSZLÓ pénzügyminisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Frakcióvezetõ Úr! Mindenekelõtt szeretném megköszönni azt a konstruktív hozzáállást, amivel felszólalása elsõ részében a kormány problémáin megpróbált enyhíteni, és újólagos lehetõségeket tárt föl, hogy ugyan hol lehetne még a gazdasági helyzeten - végsõ soron az államháztartás helyzetén is - javítani.

Ugyanakkor erõsen kérdéses, hogy az a konkrét szakmai probléma, amit itt fölvezetett, valóban alkalmas-e erre. Tudniillik ez az idõ és a hely nyilván nem alkalmas arra, hogy részleteiben megvitassuk, de önmagában az a tény, hogy egy bank úgy dönt, hogy nem keveri össze a normál hitelezésnek, a normál betételfogadásnak a kérdését azzal, hogy kintlevõséget be kell hajtani, tehát hogy ezeket az ügyeket önálló szervezetekbe telepíti, ez az én felfogásom szerint teljesen racionális és normális. Gondoljunk abba bele, hogy teljesen más felkészültséget követel a hitelezés, a betétgyûjtés, és megint más felkészültséget követel, amikor egy rosszá vált kintlévõség után kell rohanni, adott esetben végrehajtást kell kezdeményezni.

Ami az ügynek azt a részét illeti, hogy eközben esetlegesen valamely bankok nem hajtják be azt a kintlévõséget, amit különben be lehetne hajtani, és emiatt veszteségeket szenvednek el, ez a felvetés természetesen általánosan jogos lehet. De az általánosság szintjén errõl nehéz beszélni. Így tehát az lenne a kérésem a frakcióvezetõ úrhoz, hogy ha konkrét eseteket, ügyeket tud, amikor ilyen jelenségek vannak, akkor ezeket az ön által is említett szerveknek ugyan hozza már a tudomására, hiszen azért létezik bankfelügyelet Magyarországon, azért létezik számtalan olyan szervezet, amelynek az a dolga, hogy ezt ellenõrizze, és akkor konkrétan lehet az üggyel kapcsolatban föllépni. De az igazi probléma nem abban áll, hogy ezt kitelepítik - megítélésem szerint azt jól teszik -, hanem az a kérdés, hogy a kitelepített szervezetek valóban milyen erõvel tudják ezeket a kintlévõségeket behajtani, és ebben van szükség arra, hogy jól járjanak el, és ebben kell õket támogatni. Köszönöm szépen. (Taps a bal oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage