Torgyán Józsefné Tartalom Elõzõ Következõ

DR. TORGYÁN JÓZSEFNÉ CSEH MÁRIA (FKGP): Tisztelt Ház! Az egyes fontos tisztségeket betöltõ személyek ellenõrzésére felállított bizottság két tagja, dr. Botos Gábor és dr. Eigner József megválasztásának érvényességérõl hozandó országgyûlési határozattervezetet nyújtottam be a tisztelt Házhoz. Ebben a határozati javaslatban két, egymástól független, és külön-külön önmagában is helyes jogi szempont alapján javaslom az Országgyûlésnek a két átvilágító bíró megválasztásának hatályban tartását, továbbá a két átvilágító bíró megválasztását kimondó korábbi országgyûlési határozat változatlan érvényességének kimondását és nevezetteknek az Országgyûlés általi felkérését, hogy munkájukat attól függetlenül folytathassák, hogy az Országgyûlés választ- e további, a fontos tisztségeket betöltõ személyek ellenõrzését végzõ bizottságokat vagy sem.

Az általam elõterjesztett javaslatban a Független Kisgazdapárt által már közzétett és ekként ismert érveken túlmenõen nóvumként hivatkozom arra, hogy

1. az átvilágító bírók nem állnak munkaviszonyban, így velük kapcsolatban az 1994. évi XXIII. törvény rendelkezései nem alkalmazhatók;

2. nem alkalmazható a köztisztviselõi törvény 13. §-a sem, ezért az átvilágító bírák legfeljebb alkalmatlanság címén volnának felmenthetõk. De ehhez szükség lenne munkaviszonyra és ebbõl fakadóan a munkáltatói jog gyakorlójára, ami azonban - a speciális jogviszonyokra tekintettel - nincsen. Ilyen jogi megfontolások tehát már eleve sikertelenek.

Végül kiemelem, hogy az Országgyûlésnek a bírákat megválasztó határozata egyedi közjogi aktus, amely törvényt nem sérthet. Ezért ha utólag derülne ki, hogy az Országgyûlés a két átvilágító bíró vonatkozásában törvénysértõ országgyûlési határozatot hozott, akkor a törvénynek alárendelt határozatot kellene megváltoztatnia, nem pedig az átvilágító bírák valamiféle erõszakos félreállításával súlyos törvénysértést elkövetnie. Ezért kérem az általam beterjesztett határozati javaslat támogatását.

Köszönöm a türelmüket. (Taps a jobb oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage