Deutsch Tamás Tartalom Elõzõ Következõ

DEUTSCH TAMÁS (Fidesz): Tisztelt Elnök Úr! Hölgyeim és Uraim! Tisztelt Ház! Az elmúlt héten az Esti Hírlapot sújtó cenzúra ügyében kellett napirend elõtt szót kérnem, és sajnos ezen a héten is egy súlyos törvénytelenség miatt kell a Fidesz parlamenti frakciója nevében napirend elõtt szólnom.

Meggyõzõdésem, hogy az intézményes garanciák megteremtése, tehát a megfelelõ törvények elfogadása az, ami végleg elháríthatja az akadályokat a sajtószabadság érvényesülésének útjából. Az elektronikus média területén hosszú évek óta igen súlyos gondot jelent, hogy még mindig nincs elfogadott médiatörvény. Az MSZP-SZDSZ-kormány - elõdje korábban sokat kritizált gyakorlatát folytatva - ugyancsak kormányrendelet útján történõ helyi frekvenciaosztás gyakorlatát követte.

Az ellenzéki pártok - köztük a Fidesz is - nem kívántak részt venni ebben a folyamatban. Így tehát az ezt a folyamatot szabályozó 142/1994-es kormányrendelet alapján egy olyan társadalmi testület jött létre, amely a benyújtott engedélyeket véleményezte, amelyben az ellenzéki pártok nem vettek részt. Úgy ítéljük meg, hogy a kormányrendelet napvilágot látását követõen hangoztatott aggályaink megalapozottnak bizonyulnak.

Az említett kormányrendelet lehetõséget teremt arra, hogy egyszeri alkalommal tíz napi idõtartamra ideiglenes engedélyt adjon a Mûvelõdési és Közoktatási Minisztérium arra, hogy helyi rádió- és televíziósugárzást folytathassanak különbözõ stúdiók. Ezt az ideiglenes engedélyt évente maximum öt alkalommal lehet meghosszabbítani, tehát a maximális idõtartam - ami alapján pályázat kiírása nélkül az említett kormányrendelet szerint ideiglenes helyi mûsorsugárzás folytatható - hatvan nap.

Ehhez képest Miskolcon 1994. november 25-e óta a City Rádió gyakorlatilag úgy végez folyamatos mûsorsugárzást, hogy a Mûvelõdési és Közoktatási Minisztérium illetékes osztálya folyamatosan meghosszabbítja tíz napra az ideiglenes mûsorsugárzási engedélyt, oly módon, hogy a City Rádiót mûködtetõ különbözõ gazdasági társaságok, betéti társaságok és kft.-k megnevezése változik, az az érdekkör azonban, amelyik mûködteti, tulajdonolja ezeket a különbözõ gazdasági társaságokat, változatlan.

Tehát a valóság, a gyakorlat az - amire ez egy konkrét példa -, hogy az említett, önmagában is aggályos kormányrendelet szellemével ellentétesen, ma az ideiglenes engedélyek minisztérium általi meghosszabbításával - pályázat nélkül - folyamatos helyi mûsorsugárzás van.

Az említett kormányrendelet alapján helyi frekvenciákra írtak ki pályázatot. Debrecen térségében egy kiírt rádiófrekvencia-pályázatra tíz benyújtott pályázat közül a Mûvelõdési és Közoktatási Minisztérium említett fõosztálya két pályázónak adta meg az engedélyt, amely pályázók közül az egyik jogosult a Bazsa és Mircz Kereskedelmi Bt. Úgy gondolom, önmagában ez különösebb megdöbbenést nem jelent sem ebben a Házban, sem a széles nyilvánosság elõtt. De ha ehhez hozzátesszük azt, hogy a Mûvelõdési és Közoktatási Minisztérium említett fõosztályán dolgozik dr. Bazsa Krisztina, akinek a testvérbátyja tulajdonolja az említett betéti társaságot. S ha ehhez még azt is hozzátesszük, hogy a Miskolcon folyamatosan meghosszabbított ideiglenes helyi rádió mûködtetõi ugyancsak a Bazsa család, illetve azok rokonai, akkor valóban azt az aggályos gyakorlatot észlelhetjük, hogy a Mûvelõdési és Közoktatási Minisztérium gyakorlatilag törvényellenesen, illetve a személyi összefonódások útján családi vállalkozásoknak engedi meg azt, hogy helyi rádiókat mûködtessenek a Tiszántúl különbözõ településein. Egyébként Miskolcon is City Rádió néven mûködik ez a furcsa ideiglenes-állandó rádió, és most Debrecenben is City Rádió néven kívánja megkezdeni sugárzását.

Úgy ítélem meg - és ez a Fidesz frakciójának is a határozott álláspontja -, hogy a Mûvelõdési és Közoktatási Minisztériumnak ezt az ügyet azonnal ki kell vizsgálnia; úgy ítéljük meg, hogy semmilyen körülmények között nem emelkedhet jogerõre a debreceni frekvenciaengedély; sõt mi több, indítványozni fogjuk azt, hogy az említett, önmagában aggályos kormányrendelet alapján meghozott döntéseket a parlament illetékes bizottsága tekintse át.

Köszönöm a figyelmüket. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage