Vastagh Pál Tartalom Elõzõ Következõ

DR. VASTAGH PÁL igazságügy-miniszter: Köszönöm a szót, tisztelt elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselõtársak! Valóban egy rendhagyó törvényjavaslat van az Országgyûlés elõtt. Rendhagyó, mert viszonylag ritka - de nem kivétel nélküli, amikor egy átfogó törvényjavaslatban több különbözõ törvény részeit érintõ módosításokra került sor. A példa is elhangzott ezzel kapcsolatban, s annak idején az önkormányzati hatásköri törvényt is úgy tárgyaltuk, úgy fogadtuk el, hogy egyszerre több törvényt érintõ módosító javaslat adta a törvény tartalmát. Sõt olyan is volt, ami kétharmados volt; például a honvédelmi igazgatás terén, ami éppen az akkori ellenzék szavazása miatt nem vált a törvény részévé.

Nem példa nélküli az eset; kétségtelen, hogy rendhagyó és rendkívüli alkalom. Ennek értelmében a javaslattal szembeni politikai szembenállásuk nyilvánvalóan akceptálható, megérthetõ. Kérem azonban, hogy ezt ne Házszabály- értelmezés útján kívánják a vitában és a vitát megelõzõen érvényesíteni, hiszen ezeknek az intézkedéseknek a halaszthatatlanságáról a kormánykoalíció meg van gyõzõdve.

A Házszabályt áttekintettük, megnéztük azokat a pontjait, amelyek ennek kapcsán alkalmazandók. Kifejezetten tiltó rendelkezés a Házszabályban, amely ilyen összefoglaló törvényjavaslatnak a tárgyalását lehetetlenné tenné, nincsen. Ezért kérem, hogy a napirendre tûzésben a Ház foglaljon állást. (Taps a bal oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage