K. Csontos Miklós Tartalom Elõzõ Következõ

DR. K. CSONTOS MIKLÓS (FKGP): Köszönöm a szót, elnök úr.

Tisztelt Országgyûlés! Valóban sokat hallottunk ebben a vízügyben, azonban mégis maradt olyan kérdés, amely talán érdemes a szóra. Ezért jelentkeztem utólagosan szólásra.

Nem foglalkozik a törvény kellõ módon a termikus vizekkel, holott egész biztos, hogy a jövõ században sokkal nagyobb hangsúlyt kapnak ezek a vizek mind a gazdálkodásban, mind egyéb területen is.

Tudjuk azt, hogy ezen az úton lényegében most is gazdaságosan hozzá lehet jutni a primõrtermeléshez, miközben ezeket a vizeket érdemtelenül lebecsüljük - nem beszélve arról, hogy ez az ország víznagyhatalom lehetne, ugyanúgy "vízország" lehetne, mint ahogy Svájc "bankország". Tehát "vízország" lehetnénk, mert annyi gyógyvizünk van, annyi, de annyiféle: savanyú, keserû stb., és különbözõ sókat tartalmazó gyógyvizeink vannak. S ezt nem veszi kellõ oltalomba, kellõ védelem alá ez a víztörvény. Lényegesen többet érdemelt volna ennek a résznek a hangsúlyozása és védelem alá vétele.

Azt hiszem, ezt át lehet és át is kell gondolni, mert az országnak ez jelentõs devizaforgalmat is jelenthet - nemcsak a vizek exportálása, hanem azon túlmenõen a gyógyturizmus kifejlesztése is. Ha csak Budapesten vennénk számba azokat a forrásokat, illetve gyógyvizeket, amelyeket ki lehetne használni ilyen szempontból, akkor is jelentõs a vizeknek a kihasználása e tekintetben.

Tessék arra gondolni, hogy a két világháború között a legnagyobb gyógyturizmust pontosan ebbõl érte el az ország. Azt hiszem, létszámilag a németek voltak túlsúlyban, de Amerikából is jöttek.

Nincs viszont kellõen reklámozva, nincs kellõen bevezetve sem a gyógyvizünknek, sem a termálvizünknek a hatása. Ezért ezt nem ismeri a világ. Azt hiszem, ennek a publikálása és ennek a törvénynek a hangsúlyosabb védelme feltétlenül szükséges volna ilyen irányban.

Elnézést, hogy ezzel a két perccel megterheltem az ittlevõket, de csupán ennyit akartam elmondani, miután ezt nem említette senki, nem volt lényegesen kiemelve ez a része a vízgazdálkodásunknak.

Köszönöm szépen. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage